<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекар, прекар...

Брифингът за Covid-19: Ангел Кунчев поиска въвеждане на 7 нови мерки (видео)

05 Ноември 2020
0 15230

“Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията”, каза на редовния брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Той посочи, че най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките и познатите си, а най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито.

„Ситуацията в страната: от началото на седмицата до момента излекуваните пациенти с положителен тест за коронавирус са 1417. От миналата седмица до този момент, излекуваните в България са 2788. В лечебните заведения са настанени 3191 пациента, 239 от тях в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база от разкритите легла е приблизително около 30%, а в интензивните отделения – около 20%. Лекарите в страната положителни до момента са 2 664. В момента активните случаи са 1 276, от които 90 са в лечебни заведения. Само 7 са в интензивните структури“, съобщи министърът.

Втори ден с над 4000 новозаразени с коронавирус, 54 души са починали

„Най-важното нещо е съзнанието, което българските граждани проявяват, и разумът, който в момента надделява и спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито – това е мярката, която спасява човешкия живот. Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме на гражданите да избягват събирания и струпвания на публични места, да ограничат пътуванията, ако те не са необходими“, допълни Ангелов.

“Надяваме се ЕК успешно да приключи договорирането на ваксините и през април ваксините да бъдат тук за българските граждани и тези, които имат желание, доброволно да бъдат достъпни за тях и да си ги сложат, за да преодолеят по един или друг начин световната пандемия”, каза още той.

И добави: „България не прави изключение от Европа и Балканския полуостров. Ние все още запазваме сравнително добри места по заболяемост и смъртност в ЕС, но това зависи от всички нас: от правилното ни разбиране за мерките и ситуацията такава, каквато е в момента. Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките и продължават да търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Сами си давате сметка, че това коства човешки животи. Не го правете.”

Костадин Ангелов призова всички български граждани, които имат симптоми на коронавирусна инфекция, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството „Ремдесивир“ като на панацея. Причината е, че всеки медикамент, който се прилага и участва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус, има и странични ефекти.

33-годишен с Covid-19 почина, след като 4 часа чака линейка и всички болници му отказаха съдействие (видео)

„Имаме достатъчно количество лични предпазни средства. В момента приключихме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да обезпечим нуждите на държавата с месеци напред. Днес пристига още количество „Ремдесивир“ – 1 700 флакона, част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество ще пристигне през другата седмица – 4 300 флакона. Нямаме недостиг на медикамента“, допълни министърът.

На днешния брифинг от „Господарите“ зададохме въпроса защо военните не се мобилизират, както се прави в други страни, в Белгия например, а се търсят доброволци чрез платформите за набиране на работа в интернет. Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов заяви, че за щастие заболеваемостта и смъртността в България все още не са толкова високи, както в Белгия, и че за момента няма нужда от командироване на военни в лечебните заведения, които да извършват медицинска помощ.

Ангелов добави, че нито едно лечебно заведения няма право да откаже помощ на пациент, който се самоопределя за спешен. По думите му, при увеличаване на заразените с коронавирус, следващата предприета стъпка ще бъде цели болници да бъдат превърнати в такива за лечение на Covid-19.

“Много е лесно на фона на 3200 души, които се лекуват в болници, да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката и не е имало навременно приемане в болницата”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Как РЗИ игнорират над 2 седмици заразен с COVID-19 (РЕПОРТАЖ)

„Прави ми впечатление едно нещо и във вестниците, и в социалните мрежи: налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ на секундата, сигурно няма да съм прав, но нека да погледнем цифрите. В момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препрати, които получават болните в целия свят“, посочи Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призова правителството да въведе седем нови мерки за овладяване на пандемията от Covid-19 – включително ограничителен вечерен час за всички заведения и премахване на 10-дневната карантина за лекари, които са контактни лица с положителен случай на коронавирусна инфекция. 

Кунчев обяви, че сценарият, при който България достига до 10 000 нови случая на Covid-19 на ден и над 300 смъртни случая дневно (съотносими с положението в Чехия) е “абсолютно възможен”, макар че не е задължително да се разиграва. 

Жена чака линейка 2 пъти по 8 часа, за да ѝ кажат, че няма места в болницата (РЕПОРТАЖ)

Предложенията му за нови мерки са:

– удължаване на ограничителния режим, който здравният министър Костадин Ангелов въведе до 12 ноември – вкл. всички гимназии и университети да останат в дистанционно обучение, всички нощни заведения да останат затворени, спортните мероприятия да се провеждат без публика и т.н.; 

– да се ограничи и работата на ресторанти и кафенета до 22 или 23 ч. вечерта. Мярката вече е приложена в други страни в Европа, като според Кунчев дава “някакъв, макар и не особено голям ефект”. 

– ограничаване на присъствието на служители в офисите до 50% – работодателите, които могат да си позволят да работят в home office режим, да бъдат задължени да свалят наполовина присъствието на персонала;

– МОН да въведе възможност за дистанционно обучение на учениците от 5. до 12. клас от всички училища в областите с над 120 / 100 000 нови случая на коронавирусна инфекция (в момента това са 25 от 28 области в страната). Тази мярка е възможна и сега, но само по искане на отделни училищни директори. Кунчев препоръчва и преустановяване на всички извънкласни занимания за деца от всяка възраст. 

– ВУЗ-овете да преминат изцяло на дистанционно обучение – изключение да се направи само за медицинските университети, и то само за упражненията им. 

– Да се върне “зеления коридор” от 8 до 10 ч. сутринта, в който хората над 60-годишна възраст ще могат да пазаруват, без да се смесват с други купувачи. 

– Медицинският персонал, контактен на Covid-19, да не се подлага на карантина от 10 дни, а да може да остане на работа – но само при отрицателен PCR тест, направен минимнум на третия ден от контакта с инфекцията. 

Кунчев призова и Народното събрание за спешни промени в законодателството, което да даде възможност на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.

“Броят на разкритите легла в София след заповедта на здравния министър от вчера е 3000, от които 250 са за интензивно лечение”, съощи директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„В София в момента приетите в средно тежко състояние са 713 и 107 от тях са в интензивните отделения. Общо 820 са на лечение в болници. Натискът върху болните в София е изключително сериозен“, допълни той.

Проф. Балтов благодари на гражданите, които спазват противоепидемичните мерки. Той посъветва хората при първи симптоми на неразположение: повишаване на температурата, мускулна слабост, да си останат вкъщи за поне един или два дни.

„Ако проблемите се засилват, обадете се на личния си лекар, потърсете помощ от него. Нека той да знае какво е състоянието ви. Трябва да има диференциране на лечението на тези пациенти, защото в момента е изключително сериозен натискът върху болниците, които извършват реално триаж, който може да бъде направен от личните лекари“, обясни директорът на „Пирогов“.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции