<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86059" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО: Ваксинит...

Брифингът за Covid-19: Много млади хора и родилки са заразени, големите магазини отварят (видео)

25 Март 2021
0 8818

В днешния ден продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини и за нашата страна. Това каза на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и българския премиер, който заедно с още 5 държави: Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения написаха писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите. Очакваме днес да приключат експертите разговори. Именно затова г-н Богдан Кирилов отсъства и защитава интересите на страната. Очаква се довечера да има решение на най-високо държавно ниво“, допълни министърът.

Ангелов изтъкна, че коронавирус кризата отваря няколко проблема, които стават все по-видими.

„Третата вълна по нищо не прилича на втората. Почти цели семейства и фамилии са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения”, посочи той.

По думите му, 70% от интензивните легла в страната са заети.

Той обави, че вчера е взето решение и за втора доставка на “Ремдесивир”, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити.

Министърът е категоричен, че България ще се справи с третата вълна.

“Ако не спазваме мерките, случаите на Covid-19 и починалите ще се удвоят”, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„На шесто място сме по заразени в ЕС и Европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. Към момента за тези 2 седмици пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта  и Полша. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина заразените и починалите. Макар и рано, има тенденция на постепенно задържане на цифрите”, каза още той.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев. С най-висока заболеваемост са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

“За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%, надминахме върха си от 23 ноември 2020 г.”, каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„Сега сме над него. Тогава върхът беше 667 заболели на 100 000. Сега сме 679 на 100 000. Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а нарастването за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността, за миналата седмица съобщих, че има стръмно нарастване. В момента има колебания, като нарастването е само 5%. За 14 дни все пак се запазва висок процент – 53. По отношение на заетостта в болниците, има нарастване на случаите със 17% за последната седмица. От 7800 миналия четвъртък, сега са 9 125. В интензивните нарастването е с 22 %“, допълни той.

Големите магазини може да отворят, но при нови условия, обяви от своя страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

“Издадох указания, че самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп – вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините, които имат площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат дейността си като разделят площта чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти на открити площи при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност “, поясни той. 

Борисов отново апелира хората да спазват мерките.

“Здравето на хората може да гарантира и здрава икономика”, заключи министърът. 

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции