<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86509" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха нов в...

Брифингът за Covid-19: Намираме се в пик, надеждата ни е само в покачващия се брой на ваксинираните (видео)

01 Април 2021
0 2411

“За последните 2 седмици наблюдаваме покачване на случаите, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети поред за нашата страна.” Това каза на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Някои от данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайно такава в следващите няколко дни. Има натиск върху лечебните заведения. Той е най-осезаем в София-град, Бургас, Шумен и Варна.

Най-големият натиск в момента е този върху психиката на хората. Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи. Нека всеки български гражданин да е спокоен и да знае, че системата на здравеопазването е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения“, допълни той.

Проф. Ангелов каза, че надеждата е в покачващия се брой на ваксинирани българи, като отчете, че за последната седмица са имунизирани близо 15 000 човека дневно.

„Очакваме това число да се увеличи с пристигането на още ваксини. Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и се отказват да бъде приложена за това, че не е избраната от тях ваксина“, отбеляза още той.

“Очакваме до края на април българите да могат да избират предпочитаната от тях ваксина”, каза също министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Има държави, в които няма никакви ваксини. Има държави, които работят с всички налични към момента ваксини. Разбирам всички българи. Очакваме до края на април да получим достатъчно количество ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, уточни Ангелов.

“По 14-дневна смъртност България е на трето място в ЕС след Унгария и Чехия и на първо място на Балканите с 21 души на 100 000 души”, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Страните с над 10 на 100 000 смъртност са Унгария: 33, Чехия: 24, България: 21, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния – това са държавите на континента с най-висока смъртност“, допълни Кунчев.

„По 14-дневна заболеваемост от коронавирус България е на пето място в ЕС и на второ на Балканския полуостров. Страните, които са със заболеваемост над 700 на 100 000 души заболеваемост са: Естония със 1 360, Унгария: 1 200, Чехия: 1 050, Полша: 900, България: 730, Швеция: 705, Франция: 701“, каза още доц. Кунчев.

Той коментира и ситуацията в пределите на страната, като посочи, че са намалели огромните разлики между най-слабо и най-силно засегнатите региони.

„Все още има такива, но амплитудата е по-малка. С най-висока заболеваемост за изтеклите 14 дни е София –град с 1018, следвана от Силистра: 1002, Бургас: 986, Перник: 857, Враца: 848, Варна: 837. Най-слабо засегнати са Търговище с 281, Кърджали: 302, Видин: 308, Разград: 342, Пазарджик: 413, Велико Търново: 474, Габрово: 494“, посочи доц. Кунчев.

„Производствените бази на руската ваксина ще бъдат инспектирани от ЕС. Едва след тази процедура ще може да се премине към следващия етап. По отношение на китайската ваксина Синовак, все още се правят проучвания”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Миналата седмица е извършена промяна в разрешението за употреба на трите налични в България ваксини.

„В Германия вече се произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech. Има и малка промяна в условията за съхранение на този препарат. Надяваме се тези неща да помогнат за логистиката и доставките на ваксини”, каза още Кирилов.

„Относно ваксината на AstraZeneca има промяна в търговското наименование. Добавена е и нова производствена база в Нидерландия, където се произвежда активното вещество на препарата”, добави той.

В страната ни през април се очакват около 700 000 дози, като около 350 000 ще бъдат РНК ваксини. До края на юни се очакват близо 1,5 млн. от Pfizer и 500 000 от Moderna.

“Вече няма толкова експоненциално увеличение на броя на новозаразените и приетите в болница с коронавирус.” Това заяви на редовния брифинг директорът на най-голямата спешна болница у нас “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

“Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените, въпреки че в болниците се наблюдава един постоянно запълващ се капацитет”, добави медикът.

“В София обаче болничният резерв не е напълно запълнен, има спад в броя на хоспитализираните в Кюстендил, Бургас и в Силистра, отчете той.

Увеличават се приетите в болница с коронавирус във Варна и Пловдив, някои области преживяват пик, други ги очакват още повишения”, стана ясно още на брифинга.

Болниците обаче имат всичко необходимо да се справят, включително и напълно заредени кислородни инсталиции, тъй като повечето приети пациети имат остра нужда от кислород, подчерта Балтов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции