<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ръст на новоз...

Брифингът за Covid-19: Тенденцията за по-малко положителни проби е трайна (видео)

06 Май 2021
0 431

“Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона защитени хора.” Това каза на редовния брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.

„През последната седмица се случиха две много важни неща. Първото е, че България беше извадена от института „Роберт Кох“ от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. На всички българи, на вас журналистите, на които благодаря за всичко това, което правихте през тази една година и информирахте обществото. Второто важно нещо се случи вчера – имаме над 32 000 ваксинирани за един ден. Казах, че целта, която преследваме и можем да постигнем през май, е 50 000 ваксинирани на ден“, допълни той.

Ангелов посочи, че съдейки по числата за развитието на епидемията за последното денонощие, ситуацията е изключително добра.

Той заяви още, че България вече е на 20-о място по заболеваемост от Covid-19 в Европа. Също така се отчита трайна тенденция за намаляване на 14-дневната заболеваемост и смъртност.

Има възможност ваксинацията в „зелените коридори“ да продължи и след 9 май. Това обаче зависи от броя на дозите, с които страната ни разполага.

Ваксинационният щаб ще вземе решение на редовното си заседание в понеделник. В зависимост от броя дози ще се прецени дали те са достатъчни за записаните по фазите на ваксинацията. Ако са достатъчни, „зелените коридори“ ще бъдат удължени.

Ангелов съобщи, че вчера е свалил ограничението до 15 души за групови събирания и тържества като сватби, балове и други.

“Коронавирусът мутира 4 пъти по -малко от вируса на СПИН и 8 пъти по малко от грипа. Той е по-трудно подвижен в генетично отношение. Но все пак всеки щам на коронавируса мутира 33 пъти на една година. Мутациите са случайни явления. Но те се превръщат в нов вариант, когато имунизацията не се случва за кратко време”, заяви проф. Тодор Кандарджиев на брифинга днес. 

И добави: “Но хората не бива да се плашат, защото основната защита е клетъчния имунитет. Няма такъв генетичен вариант, на който сегашните ваксини да не действат. На някои от щамовете действат по-слабо, като на английския, южноафриканския, бразилския и индийския. В националния център следим мутациите много внимателно. Всяка седмица изследваме голям брой проби. Засега имаме 100 процента британски щам, няма южноафрикански и индийски. Но такива има в съседни нам държави. Всеки човек, връщащ се от чужбина, където има такива щамове, трябва да спазва карантина.” 

“Моля всички, като се върнат от чужбина, да не събират още на другия ден цялата рода”, посъветва още директорът на Националния център по заразни болести. 

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции