<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76719" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус ...

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

29 Октомври 2020
0 2448

“Има ежедневно нарастване на заболели и починали от коронавирус у нас. Вече няма зелени зони в България. Добрич и Видин са жълти.” Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 10 място сме по смъртност от заразата в ЕС и на четвърто на Балканите. Най-високо дял на починали от коронавируса се отчита при хора на 70-79- годишна възраст – 32% от починалите се пада на тази група, каза още заместник-министърът.

През последните 6 дни за 14-дневен период имаме 120 на 100 хиляди заболели. По заболеваемост сме на 21 място в ЕС и на второ на Балканите. Засегнати са най-вече лицата в млада и активна възраст.

Според специалистите, все още сме много далеч от понятия като колективен имунитет.

Здравната система се “задъхва”: 1000 сигнала в спешната помощ само за два дни (видео)

Тревожен ръст бележат приетите за болнично лечени. Нараства и броят на лицата за интензивни лечение – 7% от всички хоспитализирани от всички болни от Covid-19.

„Спешните отделения изнемогват”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова той.

Той заяви, че се очаква до 4000 да стигнат хоспитализираните пациенти в следващите седмици.

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е на мнение, че противоречивото говорене за вируса също е опасно.

„Противоречивото говорене, особено от лекари, е опасно за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен разговор с болен може да се заразиш и след цял час. Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски, никой не се е задушил”, посочи той.  

Експертът отново припомни за 4-те “Д”, като подчерта да не се прекалява с витамин Д и категорично препоръча да не се използват имуностимулатори в голямо количество.

Проф. Костов: Излекуван може да има симптоми на Covid-19 до 6 месеца (видео)

Кантарджиев отново заяви, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Бърза помощ и в училищата. Те могат да се правят от лекари, сестри или санитари. 

„Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се  използва широко за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират”, обясни професорът.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна. Да се изследват хората с тестове и за грип струват 30-ина лева, обясни Кантарджиев.

Относно грипните вируси, той посочи, че първата им циркулация започва през ноември. 

Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че продължава да е на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи, но от другата страна стоят човешки животи и затова решението учениците от 8-и клас да минат на дистанционно обучение за две седмици е било разумно.

По думите му обаче, не трябва да се пристъпва към онлайн обучение за други класове, тъй като при най-малките то не е толкова ефективно. Вълчев посочи, че ситуацията не е еднаква, затова и са избрали локалния подход.

„В софийската образователна система имаме най-голям брой карантинирани паралелки. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали заявления да преминат към дистанционно обучение и за по-долните класове”, заяви образователният министър.

Той посочи, че тези училища са общо 15. Най-много от тях са в София, три са в Търговище, има и Габрово, Шумен, Разград и още няколко града.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции