<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81635" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайската в...

Брифингът на Щаба: Възстановяват се плановите операции, все повече хора искат да се ваксинират (видео)

14 Януари 2021
0 3427

“Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране.” Това каза на редовния брифинг за Covid-19 в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Той изказа личните си благодарности към всички български лекари и медици, които продължават да дават най-доброто от себе си, за да бъдат информирани българите.

„Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата. Мое дълбоко убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в ЕС. Неслучайно и благодарение на този стремеж здравните власти да дават пълна и правдива информация на българските граждани се създаде особен тип доверие между българските граждани, здравните власти и и нашите колеги“, посочи министърът.

“Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира върху използваемостта на болничните легла на национална база: заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, заетостта на интензивните легла е 44%”, посочи проф. Ангелов.

Броят на изследваните проби за деня са 7565, намалели са с 2077 от предходния ден. Броят на PCR тестовете е 4151, броят на антигенните – 3414. 535 са новите случаи, което прави 7,1% от броя на изследваните проби или с абсолютна стойност 215 по-малко от предходните.

55 са новохоспитализираните, като в момента 3681 български граждани са настанени в лечебни заведения. 348 пациенти са настанени в интензивни структури.

Общо 3094 души са излекувани, а 54 години е средната възраст на новодиагностицираните. 70 са починали, като вече 8349 е общият брой на починалите. Средната възраст на жертвите в страната е 72 години.

Заболяемостта, която се отчита към днешна дата, е приблизително 150 човека на 100 000 за 14 дни. За последното денонощие са регистрирани 26 нови случая на 13 лекари, три медицински сестри, двама санитари, един фелдшер и седем друг медицински персонал.

Здравният министър съобщи още, че утре ще бъде издадена заповед за връщане на учениците от 5-ти до 12-ти клас само за дейностите, които не могат да бъдат извършени онлайн. Друга новост е, че се възстановяват плановите операции, като за влизане в болница ще се изисква отрицателен PCR тест. Пробите ще бъдат извършвани безплатно в лечебните заведения.

“Доживяхме времето, след като ноември за няколко седмици оглавявахме класациите по заболяемост и бяхме на първо, второ и трето място, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост, която за отчетния период е 154 на 100 000.” Това каза на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000, заемаме девето място за ЕС и Европейското икономическо пространство. Вътре в страната значително намаляха разликите между регионите. И сега има между най-ниската в Разград, която е 75 на 100 000 и най-високата във Враца, която е 240 на 100 000. Разликата е около 3 пъти. С най-ниски показатели са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-висока са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил“, отчете Кунчев.

Той посочи, че на фона на Европа сме с добри показатели и по броя на направените тестове.

А председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски добави: “Новините са чудесни, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, а те са най-вече във Великобритания и Чехия. На какво се дължат те? Най-вероятно на т.нар. нов щам. При върха на епидемията през пролетта Великобритания е имала 18 000 хоспитализирани в най-тежкия си момент. В момента има 30 000. Тоест с над 30% увеличение, въпреки че мерките са много по-строги, отколкото са в България. Това е обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат. Същото е положението и в Чехия. В Нидерландия се оформят няколко огнища, които се приписват на новия щам, който има повишено предаване на вируса.”

“Въпреки добрите новини и очакваните данни, които споделихме още при обявяването на мерките, трябва да бъдем много внимателни“, допълни той.

На брифинга стана ясно още, че от понеделник стартира втората фаза на ваксиниране срещу Covid-19. Здравният министър увери, че ваксини ще има за всички желаещи българи.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции