<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81181" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов на бр...

Брифингът на Щаба: Данните са положителни, обсъжда се връщане в клас на всички ученици (видео)

07 Януари 2021
0 3734

“Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.” Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на редовния брифинг на Оперативния Щаб за Covid-19.

За последното денонощие са направени 10 086 теста за коронавирус, 1 002 от които положителни. 55 % от тях или 5 540 са след направен PCR тест, останалите са резултат от антигенни тестове. Излекуваните са 2 023 или 2 пъти повече от новите случаи.

Брифингът на Щаба: Данните са положителни, обсъжда се връщане в клас на всички ученици (видео)

„По отношение на тези данни на седмична база прави впечатлението, че броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите“, подчерта здравният министър.

Общият брой на заразени медици от началото на епидемията е 9045.

Относно неспазването на мерките срещу коронавируса на мъжкото хоро в Калофер на Йордановден, Ангелов коментира: „Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграване с политиката, опирайки се на български обичаи и традиции, в момента е нелепо, защото всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците, или с преследване на политическите си амбиции. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани”.

Брифингът на Щаба: Данните са положителни, обсъжда се връщане в клас на всички ученици (видео)

“България е на 24-о място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на пето на Балканския полуостров”, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Поради дългите коледни и новогодишни празници, Европейският център по контрол на заболяванията въобще не публикува данни за този период, съзнавайки, че те не са съвсем точни. По отношение на смъртността, България е на трето място в ЕС“, допълни той.

И каза още: “За първи път имаме 3 области в страната, които слязоха под границата 120 на 100 000: Кърджали, Разград и Габрово.” А с най-висока заболяемост са Враца, Русе и Варна.

„Реални данни, които могат да ни посочат точно тенденциите и мястото ни на Балканите и Европа, ще разполагаме на 11 януари – следващия понеделник“, уточни доц. Кунчев.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, главният държавен здравен инспектор. По-рано през деня кмета на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичая да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

“Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. Предстои в понеделник среща с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици”, обясни още на брифинга проф. Костадин Ангелов.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери здравният министър. На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.

На въпрос на „Господарите“ по какъв начин ще се определя редът на ваксиниране, предвид че пенсионерите в България са близо 2 млн. души и че има хора с рискови заболявания, министърът на здравеопазването каза, че все още сме далеч от масова ваксинация.

„Когато се доближим до нея, ще имаме ясни отговори, обсъждаме няколко варианта“, коментира той. Медикът увери, че няма риск някой гражданин да иска да бъде ваксиниран и това да му бъде отказано.

Костадин Ангелов каза също, че е създадена организация за осигуряване на хладилници за ваксините с температура от -60 до -80 градуса във всички РЗИ в страната. Той заяви, че няма нито една компрометирана ваксина у нас и съхранението се извършва правилно.

Брифингът на Щаба: Данните са положителни, обсъжда се връщане в клас на всички ученици (видео)

Иначе на брифинга за Covid-19 изненадващо се появи и премиерът Бойко Борисов. Той коментира нападките на президента Румен Радев от вчера и заяви, че партията му се готви за избори на 28 март.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции