<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83111" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: София се върн...

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

04 Февруари 2021
0 6788

“Доволни сме от постигнатите резултати и те ни дават право да проявим оптимизъм, но не дават право да проявим лекомислие.” Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния Оперативен щаб за Covid-19.

“Вие виждате, че Европа е отново в патова ситуация. Европа се готви за трета вълна. Аз не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде със силата, с която е в Европа“, каза той.

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

„Виждате какво се случва в Португалия. Португалия в момента е пред сериозно изпитание на здравните си власти. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати 20 лекари, 150 болнични легла и 50 вентилатора. Вече има близо 14 хиляди жертви на коронавируса. За последните две седмици са половината от тях“, добави Ангелов.

„Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата. Именно за това на 12-часова база следим всяко едно число. Анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимото действие ако се наложи“, подчерта министърът.

Той каза, че предприетите мерки ще останат такива, каквито са към момента. Това решение било взето след разговори с браншовите организации и експерти. 

„Няма да си позволим лъкатушене или различни идеи, които да променят основната линия, която преследваме, а тя е разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период”, обясни проф. Ангелов. 

„Границата между справедливо и несправедливо много се размива. Ние се опитваме да минимализираме щетите и да намалим цената, която плащат българите. Със сигурност ресторантите са най-готови и са най-потърпевши. В този бранш са 400 000 български граждани. В момента страдат 7 млн. души. Страдаме всички. Мерките, които предприемаме, са здравни. Те имат за цел да опазят живота и здравето на хората.  Да, ресторантите са потърпевши, за това се опитваме да ги компенсираме с икономически мерки. Относно фитнесите, освен, че са най-опасното място, са и място, в което хората спортуват. Когато ги отворихме, имахме ясното съзнание, че в тях ще влязат определен брой хора. Вие сами направете сметка какъв ще е той при ресторантите”, заяви здравният министър.

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

„Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров, Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище”, заяви на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области. Според него това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обърна. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, подчерта Кунчев.

“Медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква”, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Още към края на миналата седмица и началото на тази чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване във ВМА, оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души за един ден. Толкова болни сме приемали за седмица. Въпреки че може да е изолиран случай, в нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане в столицата, в Кюстендил категорично и в някои други области“, коментира Мутафчийски.

„Апелът от наша страна е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият ни апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи че са безопасни – като фитнесите, те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от случващото се в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава определен брой посетители и те трябва да спазват определените мерки, маските да се носят правилно, да се движат в коридори“, поясни той.

„Сценариите, че за около 7 седмици сме достигнали този връх във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост на 14 дневна база. Сега стигнахме най-ниското си ниво от 90. В момента не сме 90. Сега сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са по-високи, нямаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици“, каза още той.

По думите му смъртността не е достигнала до никакво плато, просто е спаднала до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и е започнала да се качва пак.

„Колкото и да ми е неприятно да съм в ролята на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение“, заяви той.

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

“Има реален шанс преди средата на годината да бъде одобрена първата антигенна ваксина на „Новавакс“, съобщи маг. фарм. Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По отношение на развитието на руската ваксина, всичко зависи до каква степен документацията през следващите седмици за предварителния преглед, ще покажат, че отговаря на европейските изисквания. По думите му същото важи и за ваксините в Китай, които са няколко.

„По отношение на договорите, не е задължително ЕК да сключи договор. Очаква се ЕК да сключи 7-и договор с „Новавакс“. Това ще бъде първата антигенна ваксина. Европейската агенция стартира тази процедура. Очаква се през следващите седмици да има по-голяма яснота за развитието. При положително развитие има реален шанс преди средата на година да има и следваща одобрена ваксина“, каза още Кирилов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции