<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83550" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протести и сб...

Брифингът на Щаба: Има устойчива тенденция за увеличаване на случаите, това е начало на третата вълна (видео)

11 Февруари 2021
0 2369

“За последните седмици забелязваме и отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест на Covid-19.” Това каза на редовния брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Паралелно с това, благодарение на действащите мерки в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Сравнени, мерките в нашата страна са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболяемост и смъртност, сравнени с нивата в ЕС“, допълни той.

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

Здравният министър подчерта, че през последните дни се наблюдава една тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките. „Когато в резултат на увеличаване на инфектираните затягаме мерките,  се говори, че пречим на икономиката. Когато решим да разхлабим мерките заради намалелия брой на заразените – се твърди, че нас не ни е грижа. Искам да кажа, че всички ние, които стоим срещу вас, плащаме висока лична цена. Но единствено по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави”, подчерта проф. Ангелов.

„Заболеваемостта, в сравнение с миналата седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32 процента.  Смъртността е увеличена само с 4 процента, но това, което ние установихме за предишните протичания е, че тя следва увеличението с около 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост”, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„В болниците има повече от 15 процента увеличение в сравнение с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има такава зависимост като със смъртността”, посочи още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че сме на 26 място сред 27-те страни в ЕС и на шесто на Балканите по заболеваемост. „Най-високи нива са регистрирани в Португалия и Испания, а най-ниски в България и Гърция”, каза още той.

По думите му към момента у нас има 12 области в червената зона. Само четири области са в жълтата. Разликата в заболеваемостта е около 11 пъти като съотношение спрямо най-критичния и най-благоприятния район.

“Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за Covid-19. Нека да припомня, че постигането на имунитет става не по-рано от 10-ия ден след оставянето на втората доза ваксина. До тогава всичко е въпрос на риск. Нямаме проучване в света, което да доказва ефективността на имунитета по-рано от 10-я ден след втората ваксинация”, заяви още министър Костадин Ангелов. 

По думите му това, което се  случва в Европа и България е началото на трета вълна. “Винаги съм предпазлив по отношение на категорични отговори. Защото от самото начало коронавирусът  опроверга голяма част от нашите отговори”, посочи той и допълни, че има организация до края на месец февруари, не по-късно от 5-ти март, да сме готови с 3-та фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март.

„Не очаквайте от нас да дадем отговори на въпроси, на които науката в света още не е дала такива. Ние говорим само истината, в нейния чист вид такава, каквато я дава науката и нищо повече”, коментира Ангелов.

„Когато имаме заболели 200 души на 100 000 за 14-дневен период, ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме Българските граждани. Нека те да бъдат спокойни”, посочи той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции