<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Ангелов...

Брифингът на Щаба: Над милион българи вече са защитени от Covid-19 (видео)

29 Април 2021
0 726

“Потвърдените случаи на Covid-19 в страна до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион. Над 1 милион българи са защитени към настоящия момент от коронавируса”. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг днес.

„В крайна сметка не трябва да бъдем скромни. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”, каза още той.

„Ние българите си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички, благодарение на спазване на мерките”, посочи Ангелов.

„Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2-ро място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в 10 области в страната са със заболеваемост под  300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души.  

 „Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 процента, на едноседмична – с 23 процента. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е. имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

Мутафчийски заяви, че, въпреки положителните тенденции, нищо не е свършило и трябва да бъдем изключително предпазливи.

„Към момента извършените ваксинации са 775 601. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хиляди ваксинирани български граждани.  Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna.  Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинети”, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб професор Красимир Гигов.

Здравните власти споделиха притесненията си във връзка с кризата в Индия, където заболеваемостта и смъртността са на много високи нива. Затова ще бъде наложена забрана за пристигане от Индия в България, стана ясно още на брифинга.

“Зелените коридори ще функционират от 30 април до 9 май, включително. Почивни дни са и има много малък интерес. От 10 май отваряме информационната система. Българите ще могат да получат предпочитаната от тях ваксина. Вече можем да си го позволим“, съобщи още проф. Ангелов.

Запитан относно информацията за разработвано лекарство на Pfizer срещу Covid-19, той коментира: „Нямаме информация, но ЕС започна инициатива с 3 големи компании, които са в подготовка на медикамент, който съдържа антитела, атакуващи вируса. България е заявила участие, предвидени са средства в бюджета. В момента, в който имаме такъв тип одобрено от ЕМА за такова антитяло, ние веднага ще го осигурим на българските граждани”.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции