Следва: Хакери атаку...

Брифингът на Щаба: Не се готвим да отваряме детските градини, нека не се отказваме по средата на пътя (видео)

10 Декември 2020
0 7997

“Броят на оздравелите от коронавирус за последната седмица прави изключително добро впечатление”, каза на брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на Covid-19 у нас министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни само за тази седмица, са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да ни притиска и да оказва натиск върху здравната система“, подчерта той.

Здравният министър отчете, че за последното денонощие направените проби за коронавирус са 8578, 3328 от които – положителни.

„В лечебни заведения в страната са 6998 пациенти, от тях 5544 в интензивни структури. Случаите при медици от началото на пандемията досега: 7445, активни са 3590 случая. На домашно лечение са 3362. В лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27 медици“, посочи още проф. Ангелов.

Той коментира и процента на заетост на болничните легла в страната, като отчете, че тя е най-голяма в Ямбол – 98%. В Шумен тя е 85%, но недостигът на легла намалява, спрямо миналата седмица. „Висока е заетостта в областите Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен и Разград“, допълни министърът.

“Не се готвим да отворим детските градини, към момента данните не ни водят в тази посока. Ясно го казах на брифинга, който дадох при раздаване на линейките, че имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение. Когато имаме достатъчно данни, ние ще вземем или няма да вземем това решение. Нека да не се отказваме по средата на пътя. Остават само 10 дни до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство. Протягаме ръка към всички българи, които спазват мерките, които сме приложили. Нека да проявят разбиране за тяхната необходимост. Нека за 10 дни, ако можем, да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения и да се съсредоточим в целта, която преследваме – да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, обясни още Костадин Ангелов.

„Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. 14-дневната заболяваемост е 554 на 100 хиляди души население. На 9-то място сме в ЕС по този показател. По този показател България е на 3-то място на Балканите”. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. 

„27.5 на 100 хиляди души население е смъртността. По този показател сме на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата бдителност”, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпрос на “Господарите” дали се очаква по-мащабна информационна кампания за ваксините заради голямото недоверие в обществото към здравната система, министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов заяви, че се предвижда такава.

Той каза още, че е рано да се говори за противопоказания на ваксините. По думите му, препаратите срещу Covid-19 не са направени прекалено бързо, както се говори, защото светът се е сблъсквал с коронавируси и преди. Според Ангелов, по такъв вид ваксина се работи от години.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции