<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82599" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Германия ще...

Брифингът на Щаба: Постигаме изключителни резултати, въпреки не толкова строгите мерки (видео)

28 Януари 2021
0 1341

“Умело ръководим пандемията в България”, заяви днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за Covid-19.

„Дневната ни заболеваемост падна под 100 на 100 000 души. За последната седмица броят на излекуваните е 6524 души. Потвърдени са 3606 случая. От тази седмица правим антигенни тестове на българските учители. 3726 са общо от помощния персонал. 12 232 са тестваните учители. Положителни са 26 човека, а от непедагогическия персонал – 11″, съобщи той.

Намаляват новозаразените с Covid-19, още 3795 души са ваксинирани

Министърът добави, че по отношение на мерките, България, въпреки ниския индекс на строгост, продължава да поддържа изключително добри нива на заболеваемост.

“Постигаме изключително добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в сравнение на ЕС“, каза още Ангелов.

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, министърът.

Той каза още: “Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”.

Професорът обясни, че българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест.  

“От началото на седмицата заболяемостта в България е 90 на 100 хиляди, което е 27-о място в Европа”, съобщи от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни: „Картата на Европа по заболяемост е цялата в червено с 4 изключения – България, Гърция, Норвегия и Финландия, както и Исландия, която не е в ЕС, но влиза в статистиката. Има три изключения в тъмно червено – Ирландия, Португалия и Чехия, където е над 1000 на 100 хиляди. За периода от последните две седмици средната заболяемост в България е 125 на 100 хиляди. От началото на седмицата тя е 90 на 100 хиляди. Това е 27-о място в Европа като заболямост и 6-о място на Балканите. Смъртността достигна 11.5 на 100 хиляди, което е 11-о място в ЕС“, посочи Кунчев.

„Картината в страната се промени значително. От изцяло червено, сега само 3 области – Враца, Кюстендил и Плевен, останаха сега в червената зона. 19 области в в оранжевата зона, а за пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище са в групата в жълт цвят от 20 до 60 на 100 хиляди. Най-ниска е заболяемостта в Търговище – 38 на 100 хиляди, а най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 хиляди“, допълни той.

“Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките”, заяви на брифинга председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Футболните мачове са в средата и са между 6 и 7 индекс на опасност. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Ако те се намират по средата на индекс на опасност за заразяване, то публиката се намира твърдо в 8. Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение. Не може да функционира обществото без да има от къде да закупи храна и неща от първа необходимост. Магазините са с индекс 4 на опасност за предаване на зараза“, коментира той.

По думите му, по-малките магазини са с индекс 3.

Мутафчийски добави: “В момента болниците са пълни не с Covid болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции. За учениците министърът на образованието беше пределно ясен. Началните класове нямат никакви шансове за качествено обучение. Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават”.

“Ако ЕК одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози”, съобщи председателят на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

На брифинга стана ясно още, че мерките за провеждането на изборите са готови, като днес те ще бъдат разгледани и обсъдени.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции