<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85219" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Увеличават с...

Брифингът на Щаба: Ситуацията е сериозна, ръстът на смъртността е най-бърз от септември насам (видео)

11 Март 2021
0 2941

“Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна, като всичко, което се случва, беше очаквано от нас, предвид все по-широкото разпространение на новия британски вариант на вируса.” Това каза на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за Covid-19, остава като че ли една химера. Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас като лекари науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена, с икономиката си и психическото здраве на хората“, заяви Ангелов.

Брифингът на Щаба: Ситуацията е сериозна, ръстът на смъртността е най-бърз от септември насам  (видео)

“Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските и да се върнем към нормалния си живот, единственото правилно решение е да вярваме в науката, а науката в момента са ваксините”, добави министърът.

В България за последното денонощие имаме 13 687 изследвани проби, от които 2776 са положителни, което е 20,3% от изследваните проби. 263 са новохоспитализираните със средна възраст 52 години, от които 139 лица под 19 г.

Проф. Ангелов обясни още: “Вчера бях в Бургас в инфекциозно отделение, където имаше няколко бебета, които бяха положителни за Covid-19. Имаше тримесечно бебе, дете на 1 година, дете на 1 г. и 6 месеца и дете на 4 години. При тях всички заболяването протича леко, но бяха болни с двустранни пневмонии.

Той посочи, че в лечебните заведения в страната са 6395 човека, като 501 от тях в интензивните структури. 10 644 медици са положителни от началото на пандемията, като активните случаи са 760. 647 от тях са на домашно лечение, а 113 в лечебни заведения, като 7 от тях са в интензивни структури.

По думите му единствената положителна тенденция, която се отчита към момента, е процентното отношение на броя на излекуваните към броя на потвърдените случаи.

Брифингът на Щаба: Ситуацията е сериозна, ръстът на смъртността е най-бърз от септември насам  (видео)

“14-дневната заболеваемост в България е 380 на 100 000 души, което ни отрежда 16 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 5-то място на Балканския полуостров”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„На фона на стръмно растящата заболеваемост и брой на новорегистрираните случаи в България, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС, което значи, че вълната е налице навсякъде. Това особено много важи за страните от Централна и Източна Европа и за Балканския полуостров“, допълни той.

Доц. Кунчев посочи, че вчера, когато в България бяха регистрирани 2776 нови случая на коронавирус, броят на новите случаи в Гърция е бил 3200, а в Сърбия – 4300.

С най-висока заболеваемост у нас е Плевен, а с най-ниска – Търговище. Продължават да се запазват значителните разлики, като в Плевен заболеваемостта е 553 на 100 000 човека, Кюстендил – 538, Враца – 500, Бургас – 496, София – 486, Шумен – 456 и Перник – 392.

Брифингът на Щаба: Ситуацията е сериозна, ръстът на смъртността е най-бърз от септември насам  (видео)

„Измина повече от година от началото на пандемията. Остана ми един ярък спомен за това, как започна всичко – с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили  още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

58% е нарастването на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в ръст на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември, подчерта началникът на НОЩ. Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни.

„Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки, че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези легла няма да ги има. Ситуацията е много сериозна и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси”, подчерта Мутафчийски.

Брифингът на Щаба: Ситуацията е сериозна, ръстът на смъртността е най-бърз от септември насам  (видео)

Днес Европейската комисия по лекарствата решава за ваксината на Jansen, заяви маг. фарм. Богдан Кирилов.

“Оценката на руската ваксина от Европейската агенция за лекарства продължава. Утре се очакват нови 31 200 дози от препарата на AstraZeneca у нас, а в понеделник нови 21 060 от Pfizer/BioNTech. Очаква се ЕК да се договори за допълнителни 4 млн. дози от Pfizer/BioNTech, които да бъдат осигурени през следващите 2 седмици. Предстои да разберем, колко от тях ще са за нашата страна”, добави той.

“Пациентите в болници се равняват на данните от октомври миналата година. Това е обезпокоително, но системата е подготвена. Ще посетя всички области, които имат проблем с леглата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства, „Ремдисивир”, заявили сме достатъчно количество за следващите месеци. Надбягването с вируса продължава в страната”, категоричен бе здравният министър Костадин Ангелов.

„Всички стратегии в света дават резултат. Нека да дадем пример с Израел, с Англия. Ние дебатираме, на мен ми се налага всеки ден да водя професионални разговори с непрофесионалисти, да оборвам лъжи. Моето семейство ще се ваксинира с ваксината на Астра Зенека когато им дойде времето. Аз няма право на избор. Нека никой не пропуска шанса си”, призова още той.

По отношение на препоръчаната ваксина, здравният министър счита, че всеки лекар трябва да преценява за пациентите си.

„И аз искам ваксините да дойдат, но не идват. Това не по вина на България, тя не сключва договорите. Те се сключват от ЕК. Ако го сключвахме ние, гарантирам ви, че щях да търся всички права и неустойки. И аз искам хората да имат избор. Има места, където има РНК ваксини. Където сме могли, сме ги дали да се поставят в масовата ваксинация. Който не иска да се ваксинира с тази ваксина, ще чака да му дойде реда”, обясни проф. Ангелов.

По отношение на партидата на AstraZeneca, министърът обясни, че няма ясно заключение, че именно тази партида е причина за тези реакции. При друга ваксина в страната, няколко дни след поставянето, се е стигнало до фатален изход, но няма доказателства, че това е основната причина.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции