<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84046" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две маски: мо...

Брифингът на Щаба: Увеличава се броят на заетите легла, но още няма натиск върху болниците (видео)

18 Февруари 2021
0 848

“Доволни сме от постигнатите резултатите до момента, следим всяко число с необходимата загриженост и тревога.” Това каза на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко отчитаме нещо, което към настоящия момент е изключително добър знак. Нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца, където бях лично, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо: има достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“, допълни той.

Министърът напомни, че отправното число, което здравните власти следват, е 200 и малко над 200 души на 100 000 заболеваемост на 14-дневна база.

По думите му такива числа позволяват на здравната система да работи нормално и българските граждани да получават адекватни и нормални условия на обслужване в лечебните заведения.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента – миналият четвъртък бяха 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той. 

Директорът на ВМА добави, че при смъртноста кривата е колебаеща се. Обясни, че има намаление при нея с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи – колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски. 

Заемането на леглата е около 40%.

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7,3 на 100 000”, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но ще се разпространи и в останалите части на страната. Нямаме все още случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията. 

„Очакваме още ваксини до края на месеца. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания”, заяви проф. Гигов. 

Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

„Лошо впечатление прави фактът, че от списъците от РЗИ със заявили, че искат да бъдат ваксинирани, от 180 човека реално се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които очакват да проведат ваксинацията. Затова помолихме да се помисли да се включи и четвърта фаза на ваксинация. Ние имаме готовност да работим много по-интензивно”, коментира от своя страна директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

“Вече има предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране”, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Утре ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина. До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции