<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75578" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Мангъров...

Брифинг на здравния министър: Държавата купува 2500 флакона „Ремдесивир“ на стойност 2,1 млн. лева (видео)

14 Октомври 2020
0 2730

“Правителството взе решение за допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здравеопазването в размер на 2 млн. и 100 000 лв. за закупуване на 2500 флакона „Ремдесивир“ , необходими за българските граждани.” Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Цената на един флакон е 345 евро без ДДС.

„До момента в България има 2837 флакона под формата на дарения, които са разпредели по всички РЗИ в страната и от тези флакони до настоящия момент са използвани 978 към дата 12 октомври. Наличното количество е 1779 флакона“, допълни здравният министър.

Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Доналд Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.

“По отношение на принципа за разпределяне в страната – всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количестата, които имаме, ако се водим по този разход, ще стигнат за 3 седмици напред”, обясни Ангелов. 

При недостиг в някоя област лекарството ще се предоставя от съседна. Подобна организация в страната е била създадена за област Бургас преди дни.

“Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение”, каза още министърът.

Относно ръста на заболели от коронавирус, проф. Ангелов обясни, че следи цифрите със загриженост. Според него на много места мерките не се спазват. Във вторник РЗИ-София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

“Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които да са подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим към настоящите мерки и тяхното спазване. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект”, призова министър Ангелов и подчерта, че мерките в страната няма да бъдат затягани.

“Приехме постановление, с което ще предоставим 14 млн. лв. по бюджетите на училищата за закупуването на 16 000 преносими компютри, от които 12 000 за ученици и 4 000 за учители.”, каза от своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави: “Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане бързо, в следващите седмици, до края на годината. Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент“, допълни той.

Вълчев уточни, че лаптопите ще бъдат използвани за електронно обучение при затваряне на училища или при карантиниране на паралелки.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции