<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91330" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зад срива на ...

Брифинг на Лаура Кьовеши: Криминални организации се стремят да изместят официалните власти (видео)

11 Юни 2021
0 3239

Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти. Това заяви на брифинг в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

„Ако българските граждани разполагат с информация, за която смятат, че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на прокуратурата – всеки сигнал може да бъде на български език или на някой от езиците на останалите 22 държави в рамките на европейската прокуратура. Няма да правим разлика между лицата, за които да се подават сигнали“ , посочи тя.

Лаура Кьовеши отхвърли четирима от българските кандидати за членове на Европейската прокуратура

Брифинг на Лаура Кьовеши: Криминални организации се стремят да изместят официалните власти (видео)

Кьовеши специално се обърна към нашите сънародници.

„Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Като „едно от първите предизвикателства“ пред работата на структурата у нас европейският главен прокурор посочи липсата на 6 прокурори, които не бяха назначени заради разминаване между очакванията към кандидатите и показаните от тях способности. Тепърва трябва да се назначат и следователи и разследващи.

„Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и с представители на Висшия съдебен съвет. Проведохме открити и конструктивни разговори (…) Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Изяснихме критериите, които подходящите кандидати трябва да покрият“, посочи Кьовеши.

И подчерта: „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции