<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87507" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Pfizer: Може да е...

Брифинг на разформирования Щаб: Вървим към приключване на третата вълна (видео)

16 Април 2021
0 1131

“Справяме се и с третата вълна на коронавируса, което означава, че взетите мерки бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат.” Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.

„Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление, загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари. Ние не помним броя на излекуваните пациенти, а само тези, които сме загубили”, допълни той.

По думите му ще изминат няколко седмици докато се усети чувствително намаляването на броя на хоспитализираните. Той посочи, че това ще бъде резултат от спада в заболеваемостта.

„Логично е щабът да бъде разформирован в края на мандата на премиера Борисов. Това е надинстуционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инспектор.

„Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването”, призова проф. Ангелов.

„Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията, с която разполагаме, е съвсем различна от началото на епидемията. Изградихме модел, вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политика в това”, каза министърът в оставка.

Брифинг на разформирования Щаб: Вървим към приключване на третата вълна (видео)

“По отношение на 14-дневната смъртност от коронавирус, която е 24 на 100 000, сме на второ място в ЕС след Унгария, която е с 37 и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония.” Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„14-дневната заболеваемост в България е 570 на 100 000 души. В последните дни тя е около 515, 520 и се надявам в следващата седмица в страната да падне под 500 на 100 000 Това ни отрежда следващата седмица в страната да падне под 500 на 100 000. Това ни отрежда 11-то място сред страните в ЕС и Европейското икономическо пространство, като преди нас са Унгария, Кипър, Полша, Швеция, Франция, Естония, Словения, Хърватска, Нидерландия и Чехия. Това ни отрежда 4-то място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония“, допълни Кунчев.

Той съобщи още, че в страната разликите между областите вече не са драстични.

„Хубавото е, че половината от страната е със заболеваемост под 500 на 100 000. С най-висока заболеваемост продължава да е София-град с 837, Варан – 816, Русе – 756, Перник – 725, София-област – 706 и Бургас – 680. Найниска е заболеваемостта във Видин – 327, Разград – 328, Кърджали – 420, Пазарджик – 448, Габрово – 455“, посочи той.

Според Кунчев, ако темпът за спад на заболеваемостта се запази, вървим към приключване на третата вълна на коронавируса.

„Все още сме далеч от нормалните показатели. При 14-дневната смъртност все още не се забелязва такова изкривяване на линията. От опита ни знаем, че смъртността следва заболеваемостта, но с темп от седмица или две назад. Имайте предвид, че това, което наблюдаваме, вчера излязоха интересни резултати от международни проучвания е удвояване на броя на критичните случаи при това заболяване. С други думи: по-малко заразени, по-ниска възраст, по-тежко заболяване и висока смъртност. Това е общ извод от страните в Европа. Като цял за ЕС има леко понижаване на случаите, но за отделни страни той е висок. Добрият пример е Португалия, която от най-високата заболеваемост само пред няколко седмици, вече е с твърде добри показатели и е във втората половина на класацията. Лошият пример е Швеция, при която разликите между трите скандинавски страни започват да става огромни и заболеваемостта в Швеция надминава с пъти тази в съседните страни“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Брифинг на разформирования Щаб: Вървим към приключване на третата вълна (видео)

“Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

„Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата – на 65 г., с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, обясни проф. Кантарджиев.

Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват, той да доведе до това, да се търси нова ваксина.

Проф. Костадин Ангелов обяви, че се обмисля ново разхлабване на мерките по отношение на театрите.

„Обмисляме за театрите, при които в момента капацитета е 30%, да бъде увеличен на 50%. Ще пуснем заповед за това леко разпускане на мерките”, каза проф. Ангелов.

На въпрос дали ще бъде увеличен и броят на посетителите на стадионите, здравният министър обясни, че ще коментира разхлабването на мерките, когато това стане факт.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции