<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73626" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чужди медии: ...

Брюксел призова България да разследва полицейското насилие над журналисти на протестите

16 Септември 2020
0 535

Евродепутатите от работната група за медиите искат от вътрешния министър Христо Терзийски разследване за атаката срещу журналиста Димитър Кенаров по време на протестите и за други случаи на полицейско насилие срещу представители на медиите, пише “Дневник”.

Снимка: Стопкадър bTV

Това се казва в писмо до Терзийски от името на работната група за медиите към Европарламента.

Битият журналист Димитър Кенаров: Хвърлиха ме на земята, а двама души стъпиха върху мен (видео)

“Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември”, се казва в писмото.

Цитират се сигнал от Платформата за насърчаване на защитата и безопасността на журналистите към Съвета на Европа и сведения, че Кенаров е ритан в главата от полицаи по време на протестите в София.

Кенаров заяви, че на 2 септември е бил притиснат до стена на сграда от полицаи, докато правел снимки заедно с други колеги, въпреки че надписът на маската му сочел, че е журналист, и след това бил задържан и влачен през площада до стълбите на парламента.

Той по-късно написа във “Фейсбук”, че е бил ритан от поне двама полицаи, основно по главата и лицето, задържан с белезници и влачен, а апаратът му е взет, счупен и хвърлен на земята, въпреки че няколко пъти се легитимирал като журналист. Въпреки представянето на журналистическа карта е преместен в полицейски микробус, където е държан час, а след това е откаран в 5-о РПУ, без заповед за задържане и без достъп до адвокат.

Споменават се поименно още два случая. Единият е на Николай Дочинов, фотожурналист в АФП, удрян с палки по гърба, а и фотоапаратът му е повреден, по време на протестите, според информацията, достигнала до работната група.

Николай Минков от Българската национална телевизия пък е бил напръскан с лютив спрей заедно с няколко други журналисти и телевизионни екипи и “някои журналисти твърдят, че тези действия са заради журналистическата им работа”.

По-горе можете да видите разказа на Димитър Кенаров за полицейското насилие над него.

Видео: bTV

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции