<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88550" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

БСП върна веднага мандата, Радев прогнозира избори на 11 юли (видео)

05 Май 2021
0 599

Президентът Румен Радев връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова третия и последен мандат за съставяне на правителство. Председателят на левицата обаче върна папката на държавния глава, съгласно решението, което взе Националният съвет на партията.

С това пред Радев на дневен ред стои задачата за разпускане на Народното събрание и обявяване на предсрочни парламентарни избори.

БСП върна веднага мандата, Радев прогнозира избори на 11 юли (видео)

“Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори”, каза президентът Румен Радев, който връчи и прие обратно от БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

БСП върна веднага мандата, Радев прогнозира избори на 11 юли (видео)

„Разбирам мотивите ви да върнете мандата. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Призовавам всички политици да потърсят единодеиствие в името на възстановяване на демократичните институции. Предстоят ни много напрегнати месеци“, заяви президентът.

„На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, обяви още Румен Радев.

“Не говорихме с президента за конкретни имена за служебен кабинет – датата 11 юли крие риск за ниска избирателна активност.” Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като върна на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

И добави: “Дали е справедливо или не да бъде връчен на нас третият мандат, решава единствено президентът Радев, съгласно Конституцията на Република България. Що се отнася до това, че БСП е в изолация в парламента, позволете да ви коригирам – нещо много по-лошо е от това“.

По думите ѝ нито една партия в парламента не си е говорила с другите партии, нито помежду си.

„Това е лошото за България – в този парламент нямаше диалог. Надделя партийното его, личният егоизъм, желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация. Знаете, че още от началото, когато започнаха мандатите, заявихме подкрепа за втората сила за 4-5 неща“, подчерта още лидерът на БСП.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции