<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=69637" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Господарите ...

БСП иска изслушване на Гешев в парламента (видео)

22 Юли 2020
0 1835

БСП иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV. Социалистите вече са събрали 70 подписа при нужни 24, но искането трябва да бъде гласувано и в пленарна зала.

„Главният прокурор трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите за държавата през този период – от януари до юли, включително. Този доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание, като изрично подчертавам, че предложението включва докладът да бъде разгледан в зала“, заяви депутатът Антон Кутев.

Иван Гешев: Категорично няма да подам оставка (видео)

Според него целта на тази процедура е да се изясни какви точно са правомощията на ръководителя на държавното обвинение, както и да стартира обществен дебат за това какви всъщност трябва да бъдат.

„Конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как? Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?“, каза още Кутев.

От БСП се надяват докладът да постави началото на поредица от действия, които да поставят на политическо и публично обсъждане правомощията на прокуратурата и взаимодействията и с действащото законодателство.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции