<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Зах...

БСП отказа поканата на ГЕРБ за разговори за нова Конституция (видео)

18 Август 2020
0 571

“Разговори за промяна в основния закон може да има, дебат трябва да има, но в рамките на предизборна кампания – когато си подадат оставката и отидем на избори. Там всяка партия да представи своите виждания как ще се развива държавата и затова дали счита, че трябва да има промени в Конституцията.” Това заяви пред bTV Крум Зарков от БСП.

По думите му, БСП няма да влиза в тази дискусия и парламентарната група на левицата ще е единодушна по този въпрос.

Министър Захариева: На 2 септември ще стане ясно дали ще има оставка (видео)

Според него огромна част от нещата, които се предлагат, не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание.

„Предлагат стария текст, само че разбъркан, по необясним начин, а там където са пипнали, са си оставили ръцете“, заяви той.

Според него са направени и опасни неща, защото мотивите им са неизяснени, а премахването на Великото народно събрание би счупило държавата.

“Конституцията на Борисов” дава нови права на главния прокурор и отнема от президента. Какво още предвижда?

Истинските мотиви не са рестарт на държавата, а печелене на време и объркване на обществото, смята още Крум Зарков.

„Абсолютно опасно е да се заличи целият преамбюл със словосъчетания като социална държава и демократична държава, които осветяват цялата Конституция. Опасно е да се заличат думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е да се заличи и Великото народно събрание, защото означава, че пишете Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я изтрива“, каза той.

По-късно през деня във вторник Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и ръководството на парламентарната група обявиха, че не подкрепят предложението на ГЕРБ за промяна в Конституцията.

Снимка: БСП

От левицата призоваха за категорично противопоставяне „с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление“.

“Отхвърляме поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ Конституция”, категорични са от „Позитано“ 20.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции