<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87597" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте някои о...

БСП подкрепи президента Радев за следващ мандат (видео)

17 Април 2021
0 630

Националният съвет на БСП прие предложението на Изпълнителното бюро за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат със 122 гласа “за”, 0 “против” и 9 “въздържал се”.

Членовете на Националния съвет на БСП на заседанието си тази събота сформираха работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането ѝ, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 26,18%, Има такъв народ – 17,66%, БСП – 15,01%

Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава ѝ влизат представителите от ръководството на партията – Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и представителите на ръководството на парламентарната група – Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

БСП подкрепи президента Радев за следващ мандат (видео)

Минути след решението, лидерът на БСП Корнелия Нинова даде брифинг за медиите.

“Ако партията, която предлага правителство или излъчения от нея кабинет смята да осъществява действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната група на „БСП за България“, каза тя.

По думите ѝ, левицата няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Ако мандат бъде връчен на “Има такъв народ” обаче, партията е готова да води преговори.

“При положение, че се стигне до проучвателен трети мандат на БСП, Националния съвет заедно с парламентарната група в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос”, каза още Нинова.

И добави: “Националният съвет разгледа доклада от резултатите от изборите и политическия доклад за причините и за необходимите действия от тук нататък. Взе решение – в срок до 30-ти април да се проведат заседанията на общинските и областните съвети, където да се направят анализите на местните структури за резултатите от изборите. Те да бъдат предоставени в Националния съвет. Изпълнителното бюро да ги обобщи в срок до 15-ти май и да внесе в Националния съвет план за действие от тук нататък”, съобщи Нинова.

Тя подчерта, че на заседанието не е бил поставен въпрос за свикване на конгрес.

Корнелия Нинова отчете като грешка това, че партията ѝ не е дала подкрепата си за президента Радев преди изборите. Според нея, това е една от причините за отлива на гласуващи за левицата.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции