<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Букурещ въвежда "кислородна винетка" за старите и замърсяващи автомобили

30 Октомври 2019
0 781

Общинският съвет на Букурещ въвежда т.нар. "кислородна винетка" за автомобили, които не отговарят на екологичния стандарт Euro 5. От 1 януари 2020 г. автомобилите с Euro 2 (или по-нисък) няма да могат да влизат в центъра на румънската столица, а за останалите зони на града ще трябва да плащат винетка от 3.20 евро на ден, съобщава Romania Insider.

 

БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В ЕВРОПА

 

 

От 2022 г. колите, произведени до 1999-а, ще бъдат напълно забранени за движение в Букурещ.
 

 

""

 

 

Колите с Euro 3 и Euro 4, произвеждани между 2000 г. и 2010-а, също ще плащат такса. Тя ще бъде в размер от 1.06 евро на ден, но ще позволява и движение в центъра. 

 

МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ УБИВА 15 000 БЪЛГАРИ ВСЯКА ГОДИНА

"Тук не става въпрос за жажда за пари, а за мярка, част от плана за подобряване на качество на въздуха. Букурещката винетка не трябва да се разглежда като още един данък, който ще плащат жителите, а като начин за достъп на обществени пътища в града", коментира Сорин Чириша, който е общински съветник. Той подчертава, че тази мярка не е нова, а е включена в интегрирания план за качество на въздуха, одобрен през 2018 г. от съвета. 

 

 

""

 

За плащането на винетката има няколко опции – за ден, месец или годишно, което излиза и най-изгодно – около 400 евро за най-старите коли. Автомобилите със стандарт Euro 3 ще плащат електронна винетка "Oxygen" от 16 евро на месец и 190 евро за годишна винетка. Глобата за шофьорите, които не се съобразяват с новите изисквания, ще бъде между 315 и 420 евро.
 

 

"Мярката има за цел да подобри качеството на въздуха в Букурещ, който е на шесто място в Европа по ниво на замърсяване. Ако не се предприемат мерки през следващите две години, градът ще се задуши ", коментира още Чириша.

 

Източник: Romania Insider

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции