<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67316" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Напорист мъж ...

Бунт срещу карантината. Безредици с поне 8 ранени в блок с източноевропейци в Германия (видео и снимки)

23 Юни 2020
0 2303

Поне 8 души, включително полицаи, бяха ранени при безредици в германския град Гьотинген, където местните власти се опитаха да наложат карантинни мерки след нарастване на броя на заразените в региона. По данни на германски медии случката се е разиграла в блок, в който живеят много източноевропейци, сред които и румънци.

Около 700 души са били поставени под карантина, но близо 200 от тях са опитали да излязат от сградата и тогава се е стигнало до сблъсъците с представителите на реда, пише BBC.

Карантината е била наложена в четвъртък, когато двама от живеещите в блока са дали положителни проби за Covid-19, а в петък вече е установено, че заразените са станали 120. По данни на властите комплексът се състои от малки жилища с площ 19 до 38 кв.м, в някои от които живеят многодетни семейства.

След сблъсъците бяха предприети действия за смекчаване на мерките. На живущите се позволява да напускат блока само при определени условия и то при положение, че са дали два последователни отрицателни теста.

Междувременно стана ясно, че служители в най-голямата германска кланица “Тьониес“, която стана огнище на коронавирус, са отпътували за родните си места още преди обявяването на карантината в окръга. ДПА съобщава, че служителите, които са предимно поляци, румънци и българи, са напуснали района, за да се приберат.

Над 1300 са вече заразените с Covid-19 в германската кланица, в която работят и българи

Все още няма официална информация за това каква част от всички 6500 работници на кланицата са отпътували, нито каква точно е тяхната националност. По-рано “Билд” също публикува информация, че българи и румънци са успели да напуснат и да тръгнат за родните си места. Заразените в предприятието са най-малко 1331 души, които са установени след направени малко над 6100 теста.

Премиерът на провинция Вестфалия, в която се намира кланицата, Армин Лашет заяви, че към момента заразата е локализирана, но все пак е възможно карантина да бъде наложена в целия регион около предприятието. Преди седмица именно той изрази мнение, че заразяването е тръгнало от български и румънски работници.

730 работници с COVID-19 в кланица в Германия. Властите се извиниха, че са набедили българи и румънци за заразата

По повод ситуацията в германската кланица и премиерът Бойко Борисов направи следния коментар: “Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха вируса.”

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Източник: Свободна Европа

Видео: Facebook/Sasan Tooran

Снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции