Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Бъдещата детска болница ще е незаконна или невъзможна, твърдят архитекти
Бъдещата детска болница ще е незаконна или невъзможна, твърдят архитекти
11-09-19
добавено
986
прегледа

Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна. Това твърдят архитекти и инженери, съобщава Dir.bg. Първоначално те бяха на мнение, че избраната процедура е проблемна. Обжалването на поръчката за 98 млн. лв. пред Антимонополната комисия не даде резултат.

 

Сега експертите твърдят, че строежът би бил незаконен. Сезиран е Върховният административен съд, а делото е насрочено за понеделник.

 

Най-дълго за национална детска болница се борят педиатрите, защото сега различните отделения са разпръснати в цяла София. Има опасения обаче, че строежът може отново да се отложи.

 

Според арх. Бакалова, предвидената сграда в момента е "невъзможна". За да бъде построена, трябва да се промени градоустройството. Процедура, която отнема години.

 

Според устройствените планове, сградата на това място е 5-етажна, допълва още тя. Според общината - промяна в подробния устройствен план не е необходима.

 

В новия ПУП от 2011 г. на мястото на тази сграда е предвидено застрояване на 5 етажа по причина, че към момента на изработването му, Медицинска академия не е пожелала изрично потвърждаването на вече изградения груб строеж.

 

От общината не поясниха обаче дали има нужда от промяна в общия устройствен план.

 

Височината на сградата е спорна и по друг параграф - за да отговаря сеизмичността на района, максималната й височина е 8 етажа - с 4 по-малко от предвиденото.

 

Източник: Dir.bg