<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81585" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бившата съпр...

Българин е осъден на 121 месеца затвор в САЩ за пране на пари чрез криптовалута

13 Януари 2021
0 1270

Български гражданин на 53 години ще трябва да излежи присъда от 121 месеца затвор заради участие в многомилионна схема за измама, от която са пострадали поне 900 американци, съобщи в сряда правосъдното министерство на САЩ, цитирано от Свободна Европа.

Става въпрос за Росен Йосифов, който беше екстрадиран и признат за виновен през септември миналата година по обвинение, че е участвал в престъпна конспирация с цел пране на пари чрез обмен на криптовалутата Bitcoin.

Той е собственик и управител на базираната в София борса за криптовалута RG Coins. Според доказателствата по делото тя е била използвана от румънска престъпна организация за прикриане на престъпния произход на средствата, придобивани чрез измами. Най-малко петима от основните клиенти на Йосифов с били членове на въпросната група, става ясно от разследването.

Румънската престъпна схема е включвала публикуване на фалшиви реклами в популярни сайтове за търгови и продажби като Craigslist и eBay. Измамниците са предлагали обикновено стоки на високи цени, най-често коли, които обаче реално не съществуват. След като жертвите са превеждали исканите суми за покупките, средствата им са били прехвърляни в криптовалута, чрез която те са били изпирани в чужбина.

Именно Йосифов е бил един от хората, използвани от престъпната група в тази последна стъпка от схемата. Според представените по делото доказателства българинът е предоставял на румънците по-изгодни обменни курсове. Освен това им е позволявал да получават пари в брой без да изисква никаква документация за произхода на криптовалутата, която са обменяли.

След рекордния скок биткойнът поевтиня с 12% за денонощие

По време на разглеждането на делото е доказано, че по този начин Росен Йосифов е изпрал близо 5 млн. долара в полза на четирима измамници за по-малко от три години. Щетите за американските жертви на румънската схема се изчисляват на над 7 млн долара. В замяна българинът е спечелил над 184 000 долара от тези трансакции, съобщава правосъдното министерство на САЩ.

От ЧЕЗ разкриха най-мащабната кражба на ток в историята си (видео)

Йосифов беше признат за виновен от Окръжния съд във Франкфорт, щата Кентъки, след двуседмичен процес. Според федералния закон Йосифов трябва да излежи 85 процента от присъдата си в затвора. До момента 17 членове на румънската престъпна организация са осъдени за участие в тази схема, включително българинът. Трима заподозрени все още се издирват.

Източник: Свободна Европа

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции