Следва: Веселин Мари...

Българин спечели престижния международен конкурс за пианисти "Феручо Бузони"

07 Септември 2019
50 1137

20-годишният българин Емануил Иванов е големият победител на 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони, съобщава БНР

 

 

Конкурсът се проведе в италианския град Болцано. След тежко състезание в няколко тура: полуфинал, солов рецитал и изпълнение на камерна музика в ансамбъл, до големия финал с оркестър достигнаха трима млади пианисти.

 

 

""

 

 

Емануил Иванов, който беше избрал да се представи с Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс, изпълни блестящо творбата в партньорство с Оркестър "Хайдн" на Болцано и Тренто под диригентството на Арво Волнер и беше обявен за победител в късните часове на 6 септември. На второ и трето място останаха японката Шиори Кувахара и грузинецът Гиорги Гигашвили.

 

 

Изключителният наш млад пианист е завършил Езиковата гимназия "Бертолд Брехт" в Пазарджик. Негова учителка в родния му град е Галина Даскалова, а в София учи при проф. Атанас Куртев. В колекцията си има голям брой награди от национални и международни конкурси. От есента на 2018 г. Емануил е студент в Кралската консерватория в Бирмингам при Паскал Немировски и Антъни Хюит. Във видеото можете да се насладите на негово изпълнение от 2015 година, когато музиканът е едва на 16 години. 

 

 

""

 

Победата му в Болцано е изключително постижение: Конкурсът "Феручо Бузони", основан преди точно 70 години, е смятан за един от най-престижните и взискателни в света на клавирната музика. Сред носителите на първи награди са пианисти като Йорг Демус, Марта Аргерич, Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Александър Кобрин и др. Българските пианисти, оставили своя следа в историята на конкурса, са Иван Дреников (трета награда през 1964 г.) и Божидар Ноев (втора, при неприсъдена първа награда през 1965 г.). Поради високите стандарти, в много от годините първа награда не е присъждана.

 

 

Според регламента Емануил Иванов ще получи заедно с първата награда и специална награда в памет на друг голям пианист – Артуро Бенедети Микеланджели, един от основателите на конкурса "Бузони".

 

 

На българска сцена младият пианист ще се завърне с рецитал на 12 октомври в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в рамките на фестивала "Пиано Екстраваганца".

 

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции