<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Българите одобряват най-много папата и Путин от световните лидери (графики)

12 Февруари 2020
0 306

Въпреки че не е политически фигура, папа Франциск продължава да бъде най-положително приетият лидер на организация в света, според данни на световната агенция  “Галъп интернешънъл”.

 

 

За втора поредна година германският канцлер Ангела Меркел оглавява списъка на най-харесваните световните лидери, следвана от френския президент Еманюел Макрон, който за първи път влезе в класацията преди три години. Тези двама европейски лидери са единствените, които са положително оценени в това проучване сред 50 държави (и приблизително две трети от световното население).

 

 

Българите одобряват най-много папата и Путин от световните лидери (графики)

 

 

Резултатите показват, че както президентът на САЩ Доналд Тръмп, така и на Русия Владимир Путин са постигнали същите отрицателни оценки като миналогодишите, а международният рейтинг на израелския премиер Бенямин Нетаняху например намалява.

 

 

Българите одобряват най-много папата и Путин от световните лидери (графики)

 

 

Мнозинството от хората по цял свят не очакват президентът Тръмп да бъде преизбран през ноември, но тук мненията се различават в отделните страни. Очакванията вероятно отразяват и преобладаващото национално отношение към самия Тръмп. Проучването беше проведено преди края на процеса по импийчмънт, който може да промени възприятията.

 

 

Тенденцията в България

 

Тенденцията на разколебаване на оценката на световните лидери личи и в България. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите, като британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей.

 

 

ПАПА ФРАНЦИСК СЕ СРЕЩНА С ПРЕМИЕРА И ПРЕЗИДЕНТА (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас (+56), като високо остава доверието и в руския държавен глава (+34). Путин дори получава още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година, и така застава на втора позиция като най-одобряван световен лидер у нас.

 

 

20 ГОДИНИ НА ВЛАСТ: ЗАЩО ПУТИН ИЗГЛЕЖДА НЕСМЕНЯЕМ

 

 

Българите одобряват най-много папата и Путин от световните лидери (графики)

 

 

Обратната тенденция по отношение на неодобрение е най-ясно изявена спрямо образите на турския президент Реджеп Ердоган (-52) и американския президент Доналд Тръмп (-25).

 

 

Българите одобряват най-много папата и Путин от световните лидери (графики)

 

 

България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз (ЕС) и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам, както и Албания. Положителното ни отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години. Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина, заедно със Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

 

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА С БЪЛГАРИЯ: НЯКОИ ЛЮБОПИТНИ ДАННИ

 

 

Българите също продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия– стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен. Повишение на одобрението у нас има към Китай, но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна, тъй като почти половината от запитаните все още не знаят или не могат да отговорят.

 

 

Източник: “Галъп интернешънъл”

Снимки: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции