Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Българите осъждат „екологичния вандализъм“ по крайбрежието, твърди Би Би Си
Българите осъждат „екологичния вандализъм“ по крайбрежието, твърди Би Би Си
01-31-19
добавено
11512
прегледа

Въпреки че в момента не сме в летния туристически сезон, българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието през последните седмици, пише Би Би Си в своя кореспонденция.

 

Британската медия припомня, че по-рано през този месец кадри от изравнената гигантска пясъщна дюна на къмпинг „Смокиня“ предизвикаха масово възмущение сред природозащитниците и останалите граждани.

 

На 12 януари българският музикант и активист Васил Гюров публикува снимки във Фейсбук с коментар: "Така изглеждат защитените дюни в къмпинга Смокиния. Колко удобно – през януари. Измет!“ Постът предизвика реакции в социалните медии, отбелязва Би Би Си и цитира Стефани Павлова: „Няма да остане нищо от тази страна ... наша вина е, че го издържаме. Беззаконие, анархия ... Нашето бъдеще изглежда черно ..."

 

Цитирана е и ръководителката на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова, спред която унищожаването на дюната на „Смокиня“ е „акт на вандализъм“. „Бяхме разтърсени след това, което видяхме!“

 

Последваха кадри за строителни дейности и от други емблематични места – къмпингите „Градина“ и „Арапя“, Шофьорския плаж край Алепу, курорта „Св. Св. Константин и Елена“. По този повод Би Би Си посочва, че българското крайбрежие е трансформирано от строителния бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, когато властите са обвинени, че позволяват актове на екологичен „вандализъм“.

 

Източник: Svobodnaevropa.bg