<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99174" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експертният ...

Българите са най-скептични към Covid ваксините в ЕС

10 Септември 2021
0 493

Едва 39 на сто от българите смятат, че всеки трябва да се ваксинира срещу коронавирус като част от гражданския си дълг. Това е най-ниското ниво в целия Европейски съюз, става ясно от актуалния „Евробарометър“.

Средната за ЕС подкрепа за масовата ваксинация е 66%, като цели 86% от португалците са положително настроени към нея. Също голямо одобрение има и в Малта, Испания и Швеция, където над 80% от хората смятат имунизацията за граждански дълг.

Расте натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19

„По-възрастните респонденти и тези с по-ниско образование е по-вероятно да подкрепят твърдението, че всички трябва да се ваксинират“, отбелязват авторите на изследването.

Българите са най-скептични към Covid ваксините в ЕС

51% от българите са на мнение, че ползите от ваксините срещу Covid-19 са повече от рисковете при средно 71% в ЕС, като подобен скептицизъм се наблюдава и в Словения. Нашата страна е в челото по подкрепа на твърдението, че „Властите не са достатъчно прозрачни по отношение на ваксините за Covid-19”.

Националната ваксинационна стратегия също не се радва на висока популярност. На този фон нашите сънародници са сред най-слабо подкрепящи дигиталния Covid сертификат.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции