<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39909" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Забраниха ре...

България е единствената страна в ЕС без хеликоптер-линейка за спешни случаи

14 Август 2019
0 132

България е единствената страна в ЕС, която не разполага с хеликоптер за спасяване. Страната ни претендира, че туризмът е водещ отрасъл, а не може да предложи на туристите спешна и квалифицирана помощ, заяви пред "24 часа" директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. 

 

 

16 ЧАСА ИЗДИРВАТ ДВАМА ПЕНСИОНЕРИ, ИЗГУБЕНИ В ПИРИН

 

 

"През юни беше продаден последният хеликоптер-линейка и това ще затрудни работата на спасителната служба. Той се използва за всякакъв вид спасяване, не само за планинско. Времето за достигане до пострадал във високите части на планините понякога отнема много часове. Достигането е едно на ръка, но и транспортът на пострадалия също отнема страшно много време. В събота на Тевно езеро в Пирин планински спасители оказаха помощ на жена с контузия на глезена. Спасителната акция отне около 20 часа, защото всичко се правеше на ръце", каза още Нешев.

 

 

""

 

ДЕСЕТКИ СПАСИТЕЛИ ИЗДИРВАТ ВТОРИ ДЕН МЪЖ В СТАРА ПЛАНИНА

 

 

По думите му, ако е имало хеликоптер, акцията е щяла да приключи за максимум час и половина. "В света съществува система за спасяване по въздух, чиято основна задача е да оказва помощ и да транспортира по най-бързия начин пострадали при пътни инциденти, в отдалечени населени места или планински райони", каза още директорът на ПСС.

 

 

""

 

 

Според Нешев за България са необходии приблизително от 5 до 8 хеликоптера, които да могат да покрият цялата територия на страната, така че в рамките на 15 минути във всяка точка на България да може да достигне специализирана медицинска помощ. "Това са европейски и световни стандарти, т.нар "златен час", в рамките на който пострадалият да бъде доставен до лечебно заведение", уточни Нешев. 

 

 

Той каза още, че у нас затрахователната култура на българина е ниска и това е проблем. "Никъде в Европа не можеш да се появиш в планината без застраховка", допълни Емил Нешев.

 

 

Източник: 24 часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции