<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравното ми...

България е много под средното за ЕС ниво на ваксинация срещу Covid-19 (видео)

23 Август 2021
0 332

България остава много под средното за Европейския съюз ниво на ваксинация срещу Covid-19, предава bTV.

Все още под 1/5 от населението у нас е имунизирано с поне една доза. Средно в Европейския съюз ваксинираните са 63%, а у нас процентът е едва 16.

Здравното министерство обясни какво съдържат ваксините срещу Covid-19

На фона на слабия интерес, на някои места вече се обмислят определени ограничения за неимунизираните. Един от примерите в Пловдивският медицински университет, където присъствено ще могат да се обучават единствено студентите, които са имунизирани или преболедували, или имат отрицателен тест за коронавирус.

Според ректора на университета проф. Марияна Мурджева, студентите, които не са нито ваксинирани, нито преболедували и не желаят да се тестват, ще могат да продължат обучението си онлайн. Според адвокати мярката е резонна, но Министерството на здравеопазването трябва да определи начинът на действие в подобни ситуации.

България е много под средното за ЕС ниво на ваксинация срещу Covid-19 (видео)

Все повече университети имат подобни изисквания, обясни адвокатът по медицинско прави Мария Шаркова. Не е ясно и как точно ще стартира годината за учениците предвид растящата заболеваемост.

„Някъде няма да има проблем, особено в „зелените зони“, но където нещата са в „червената зона“ вероятността да има училища с неприсъствено обучение е голяма“, каза в предаването „Тази сутрин“ Диян Стаматов, бивш министър на образованието и директор на столично училище.

Според него в момента около 35% от учителите са ваксинирани.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции