<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91090" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тошко Йордан...

България е на първо място по закупени стоки менте, показа доклад на ЕС

08 Юни 2021
0 2589

Според новото проучване на Службата на ЕС за интелектуалната собственост (EUIPO), 19% от българите са били подведени да купят фалшиви стоки, това е и най-високата стойност в съюза.

По данни на агенцията потребителите продължават да срещат трудности при разграничаването на оригиналните от подправените продукти, които могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността. Освен това за потребителите е трудно да отделят законните от незаконните източници на цифрово съдържание, предава bTV.

На този фон 6,8% от вноса в ЕС, който е на стойност 121 млрд. евро, се съставя от фалшиви стоки като козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди.

Много от европейците са ставали жертва на предлагани подправени стоки. Близо един на всеки 10 европейци (9%) пък твърди, че е бил подведен да закупи подправени продукти, като са налице значителни разлики между държавите членки на ЕС.

Оглавяващи класацията на държавите с най-висок дял на подведени потребители са България (19%), Румъния (16%) и Унгария (15%), с най-ниски дялове са Швеция (2%) и Дания (3%).

В глобалния контекст на процъфтяваща електронна търговия. Според Евростат, през 2020 г. над 70% от европейците са пазарували онлайн, като несигурността за предлагането на подправените продукти в интернет пространството продължава да поражда опасения сред гражданите на ЕС.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции