<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=69463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Горанов: Няма...

България е обхваната от най-голямата политическа криза след 2013, пише Ню Йорк Таймс

20 Юли 2020
0 2770

България е обхваната от най-голямата политическа криза от 2013 година насам, пише The New York Times. Изданието припомня, че тогава управлението на кабинета Орешарски предизвика продължителни протести в столицата и по-големите градове в страната.

Протестите тогава доведоха до падането на правителството и сформирането на служебен кабинет с министър-председател Георги Близнашки, наследен по-късно от второто правителство на Борисов.

Сега управлението на “Борисов 3” също е обвинено в корупция, намеса в работата на съдебната система и в зависимост от едрата олигархия.

България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз и е разположена на югоизточната граница на блока на 27-те, е както поле в борба за влияние между Запада и Русия, така и пример за упадъка на демократичните стандарти в някои части на европейския континент, отбелязват авторите на статията Боряна Джамбазова и Патрик Кингсли.

В същото време обаче тя е специфичен и необикновен случай.

В Унгария и Полша, двете европейски страни, в които има най-явен упадък на демокрацията, управляващата партия ръководи подронването на демократичния процес. В България това се извършва от широк спектър от действащи лица в и извън правителството, включително малка група богати бизнесмени, се казва в материала.

Ахмед Доган и симпатизанти. Архив: Getty Images

Сегашните вълнения бяха провокирани от разкритието, че обществен плаж е бил заграден за частно ползване от виден бизнесмен с голямо влияние. За мнозина това засили страховете, че българската държава се намира под чуждо влияние, което накара десетки хиляди хора да излязат на демонстрации в градове из цялата страна, се казва още в материала.

Охранител на Ахмед Доган изхвърли българския трибагреник (видео и снимки)

“На хората тотално им писна от сговора между мафията и държавата. Виждаме го навсякъде”, казва Нели Трифонова, 27-годишна собственичка на магазин, взела участие в протеста миналия понеделник.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции