България е последна по свобода на словото в ЕС, настигаме Замбия

20 Април 2016
0 4113

България е на 113-то място от 180 държави по свобода на словото и на последно място по същия показател в целия Европейски съюз. Това сочи последното изследване на "Репортери без граници".

 

ПРЕСТЪПНИЦИТЕ У НАС ПО-СВОБОДНИ ОТ СЛОВОТО

 

"Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (тук организацията е пропуснала да отбележи, че Пеевски вече не заема този пост – бел. ред.) и собственик на "Нова българска медийна група", която притежава 6 вестника. Комисията за финансов надзор работи като "медийно ченге", като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната", обясняват от "Репортери без граници", цитирани от в. "Дневник".

 

От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място, показват архивите на "Репортери без граници", пишат OFFnews. България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай. В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото. Ако следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа маркирани по този начин и единствена в ЕС. На първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от Холандия. След тях са Норвегия, Дания и Нова Зеландия.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции