<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108944" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Неваксиниран...

България зад нова Желязна завеса – този път от Covid-19

21 Ноември 2021
0 3024

Защо в България и останалите страни, в които думата навремето имаше СССР, хората масово не искат да се ваксинират? Две международни издания се спират на този въпрос и стигат до един ужасяващ извод. Ето някои цитати.

Проф. Витанов прогнозира три сценария за развитието на пандемията у нас (видео)

България зад нова Желязна завеса - този път от Ковид

Историята предопределя отношението към ваксините в Източна Европа – под това заглавие германският “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) представя част от коментар в италианския вестник “Кориере дела Сера”:

“Ако разположи статистиката за ваксинациите срещу Covid-19 върху географската карта, човек направо ще си каже, че Съветският съюз не е умрял през 1991 година”, отбелязва италианското издание и помества данни за огромния брой на заразените и починалите от пандемията в Русия, като припомня, че само 34% от хората там са ваксинирани.

Верноподаничество, но и враждебност към държавата

Ето какво още четем там: “Страната преживява катастрофа, след като и преди пандемията демографските показатели вече се влошаваха. В бившите съветски републики числата не са особено благонадеждни, но положението там навярно е дори по-лошо. (…) На територията на бившия Варшавски договор и на СИВ, в страните от някогашната съветска империя, някои от които в момента дори членуват в ЕС или НАТО, наблюдаваме сходни феномени. Това важи най-вече за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и България (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на руската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите и без това вече са убедени, че не става дума за качеството на ваксината или за нейната ефикасност. В онези части от света, където някога думата имаше СССР, по исторически причини има много повече противници на ваксините – деца и внуци на една съветска, а преди това царистка култура, където верноподаничеството беше задължително, но в същото време навред се ширеше абсолютно недоверие и враждебност към държавата“, отбелязва италианското издание.

На същата тема е посветен и част от анализа на Оливер Грим в австрийския “Ди Пресе”, озаглавен “Дезинформираните ваксинационни мързеливци от Източна Европа”. Обширната статия е илюстрирана със снимка от антиваксърски протести в София на 24 октомври, а в началото ѝ четем:

“В нито една от бившите комунистически страни, които сега членуват в ЕС, ваксинираните не са повече от 60%. В Румъния ваксиниран е едва всеки трети, а в България дори всеки четвърти. Това е резултат от липсата на сериозни медии и от тежката дезинформационна кампания, водена от Русия и Китай, срещу която ЕС може да направи твърде малко.”

По-нататък авторът припомня как през март тогавашният австрийски канцлер Себастиан Курц е повтарял, че снабдяването на България с ваксини несправедливо изостава, и продължава: “Да, беше очевидно че България, Румъния и други източноевропейски страни явно страдат от огромен дефицит на ваксини. Днес обаче проблемът е точно обратният. И в България, и в Румъния, и в другите държави от източната част на ЕС няма дефицит на ваксини. (…) Във всички посткомунистически страни има най-вече дефицит на желаещи да се ваксинират.”

Последици за целия ЕС

Оливер Грим също цитира числата, онагледяващи ниския брой ваксинирани и стига до следния извод: „За ЕС това създава няколко проблема. Първо, защото надигащата се четвърта вълна (а някъде може би и пета?) отново може да раздуха отровния дебат за граничния контрол, ако не и за затваряне на граници вътре в Шенгенската зона. Второ, защото може сериозно да попари сегашните доста розови стопански прогнози за 2022 година, ако производството отново спре за седмици, което ще вкара в изкуствена кома тъкмо посвестилите се национални икономики в Европа“.

Според автора от тази ситуация за ЕС възникват и още две неблагоприятни тенденции. Евросъюзът ще бъде принуден да остави на заден план най-важните си дългосрочни цели като опазването на климата и отказа от фосилни горива, а освен това Брюксел на практика не може да накара националните правителства да ваксинират повече граждани, защото здравеопазването е в компетенциите на отделните държави, четем още в статията.

Но защо всъщност в Средна и в Източна Европа има такава съпротива срещу ваксинирането? – пита се авторът и разказва накратко за дебата в Европейския парламент по тази тема, в който е ставало дума най-вече за дезинформация и за конспиративни теории.

„Така стигаме до ужасяващия извод, че редица източноевропейски държави от ЕС изцяло са покорени от целенасочената дезинформация, идваща от Китай и Русия. Най-важният източник на информация за пандемията в Сърбия например е RT Serbia, печално известният руски пропаганден канал. Тази телевизия доказуемо разпространява извън границите на Русия дезинформации и фалшиви новини за западните ваксини и за опасността от пандемията“, пише Оливер Грим.

Нова Желязна завеса

Той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: „Определено виждаме спусналата се насред Европа Covid-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса“. Австрийският вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, според която в много от тези страни няма сериозни медии.

„Много хора, които вярват в теориите на заговора, всъщност имат и чувството, че техният глас не се брои за нищо“, казва Клингова. Авторът Оливер Грим подробно информира за мненията на различни експерти в европейската дискусия около антиваксърството и търси отговор на въпроса за възможните контрамерки: „На политическо равнище обаче в момента не виждам особени надежди. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да сформират сериозни и стабилни нови правителства,“ констатира той.

Източник: “Дойче Веле”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции