<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Каракачанов ...

България и още 28 държави осъдиха спирането на интернет в Беларус

18 Септември 2020
0 1073

Правителствата на 29 държави по света, в това число и България, подписаха общо становище по отношение на заплахата от спиране на интернет в Беларус, предаде Държавният департамент на Съединените щати.

Официалните власти на страните изразяват безпокойство и осъждат прилагането на частично и пълно спиране на интернет, както и целенасочено блокиране на съдържание там.

Документът е подписан от САЩ, Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Кипър, Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словения Швеция, Швейцария, Великобритания и Украйна.

“Спирането и блокирането или филтрирането на услуги неоправдано ограничават правата на мирни събрания и свободното сдружаване и изразяване на мнение, особено когато не е на лице справедливост и прозрачност”, се казва в документа.

Снимка: Unsplash/ Jana Shnipelson

Лидерка на опозицията в Беларус е отвлечена, над 600 са арестуваните след протестите в неделя

Във връзка с ограничителни мерки и сплашване срещу кандидати за опозиция и масовите арести и задържания на членовете на гражданското общество в Беларус и журналистите, действията за ограничаване на достъпа до интернет, включително социалните медии и други цифрови платформи за комуникация, допълнително разяждат гражданското пространство. Ще продължим да подкрепяме хората в Беларус, които изслушват гласа си въпреки тези потиснически мерки и сме особено успокоени от критичната и централна роля, която жените играят в призивите за справедливост и отчетност.

“Призоваваме беларуските власти да се въздържат от спиране на интернет и блокиране или филтриране на услуги и да спазват международните задължения на Беларус в областта на правата на човека, включително съгласно членове 19 и 21 от Международния пакт за граждански и политически права. Призоваваме правителството на Беларус да зачита гражданското пространство, включително зачитането на правата на човека и основните свободи, демокрацията и върховенството на закона”, се казва още в декларацията.

Кадри от демонстрациите в Беларус може да видите във видеото горе.

Източник: Държавният департамент

Видео: Youtube/RT

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции