Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
България лъже Евростат за жертвите на пътя, твърди експерт
България лъже Евростат за жертвите на пътя, твърди експерт
08-22-19
добавено
2281
прегледа

България лъже, като подава данни към Евростат за жертвите на пътя, твърди инж. Емил Панчев, от Съюза на българските автомобилисти (СБА), цитиран от Сега.

 

„Ние имаме проблем с цялата статистика и лъжем Евростат. От Евростат отчитат, че нито един моторист не е загинал на пътя през 2016 г. А според справка, която може да се види в МВР, загиналите мотористи са шестима”, каза той пред бТВ.

 

Преди дни се появи информация от европейската статистическа служба, според която страната ни е на първо място по брой загинали на пътя. Според тези данни през 2017 г. при катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 64 души на 1 млн. жители.

 

Това е почти 6 пъти повече от най-малкото съотношение в Европейския съюз - в Малта, където жертвите са 11 на 1 млн. жители.

 

Очаквано, една от най-честите причини за катастрофите е превишената и несъобразена скорост. Само през последната седмица при акция "Скорост",  пътната полиция е регистрирала над 44 000 такива нарушения.

 

„По-неприятното е, че ние не виждаме изход от това последно място. Трябва да се коментира какво да се направи, за да може да променим ситуацията. Необходимо е по най-бързия начин да променим модела на управление. Доказано е, че държавната експертиза издиша по този въпрос. Всяка година се опитваме с едни и същи действия да направим промяна. Това не може да стане. Дошло е времето на гражданите експерти да влязат в управлението на пътната ни безопасност. Това е отдавна развит модел в ЕС”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

 

По неговите думи, трябва да се промени средата, защото именно тя формира поведението. Според него шофьорите, които си позволяват да карат в аварийната лента и в насрещното, не биха си позволили да го правят в Германия, например.

 

 

Източник: Сега