<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова опаснос...

България няма да ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca при хора над 55 години (видео)

04 Февруари 2021
0 643

“Към настоящия момент ние не смятаме за необходимо да забраняваме или да не прилагаме ваксината на Оксфордсткия университет и AstraZeneca за хора над 55 години.” Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг за Covid-19.

Коментарът му е във връзка с препоръките, които някои държави направиха тя да не се прилага при по-възрастни пациенти поради липсата на достатъчно данни за ефективността ѝ при тях.

“Според данните в кратката характеристика, ваксината на AstraZeneca не е забранена за хора над 55, а се посочва, че няма достатъчно данни относно ефективността ѝ при тази възрастова група”, каза проф. Ангелов.

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

Той посочи, че се очакват допълнителни данни от клинични проучвания, така че информацията да бъде допълнена.

Ангелов каза, че преди започването на ваксинацията с нея здравните власти ще излязат с допълнителни указания относно приложението ѝ след обсъждане с експерти.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също коментира, че “липсата на достатъчно данни за ефективността не трябва да се възприема като отрицателни данни”. Той заяви, че резултатите от използването на същата ваксина при възрастни хора във Великобритания са “чудесни”.

Припомняме, че България е поръчала най-големи количества от ваксината на AstraZeneca и разчита много на нея за разгръщането на масовата ваксинация.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции