<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79618" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Колко трябва ...

България обвини Северна Македония в “тоталитарен наратив” и манипулативни тези за членството си в ЕС

09 Декември 2020
0 534

“С наследен тоталитарен исторически наратив трудно ще бъде намерена подкрепа от България”, се казва в позиция на Министерството на външните работи по адрес на Република Северна Македония и преговорите на страната за членство в Европейския съюз, цитирана от Mediapool.

“Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят”, посочва още българското външно министерство.

Дипломатическото ведомство реагира, след като Скопие определи ветото на София върху преговорната рамка “като безотговорна геостратегическа грешка”. Вчера и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот, която председателства Европейския съвет до края на годината, коментира, че ветото на София застрашава сигурността на Съюза.

Въпреки европейския натиск София потвърди, че към момента остава в сила ветото ѝ върху преговорната рамка на Северна Македония. Предвид това, че и останалите страни членки отказаха да отразят в нея българските изисквания.

“Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от сегашното председателство”, посочват от МВнР.

Уволниха шефа на МИА, който нарече Екатерина Захариева “фригидна кучка” (видео)

От министерството припомнят, че България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините ѝ оказа помощ в най-тежките моменти.

“Тази помощ продължава и понастоящем. Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси”, посочват от Външно министерство.

Македонски активисти подпалиха българското знаме в Скопие (видео)

България вече обясни, че има три основни изисквания за преговорната рамка: добросъседските отношения да бъдат критерий за членството на Северна Македония в Европейския съюз, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония и формулировката за езика да бъде “официалния език” на странатакандидат, а не “македонския език”.

Шефът на Македонската информационна агенция нарече “фригидна кучка” Екатерина Захариева. Ето как отвърна тя!

“Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС”, добавят от там.

На този фон местният “Независен вестник” пише, че германското председателство на ЕС е уверило Скопие, че стартът на процеса е въпрос само на време.

За министъра по европейските въпроси на Германия Михаел Рот това вето представлява и лично разочарование, и застрашаване на сигурността на целия регион, а и на Европа за дълъг срок, пише изданието.

Във видеото горе можете да си припомните изказването на един от шефовете на Македонската информационна агенция (МИА), който бе уволнен, след като нарече “фригидна кучка” външният министър на България Екатерина Захариева.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции