Следва: Министър Еми...

България отнесе сериозни критики за корупцията от Европарламента (аудио)

28 Август 2020
0 7760

Сериозни критики са били отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България. Това съобщава журналистът от “Бивол” Димитър Стоянов, който участва в закритото заседание пред БНР.

“По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна”“.

Димитър Стоянов

“Изобилстваше от остри реплики, когато българските власти, конкретно зам.-главният прокурор се похвали за това, че имаме големи успехи в борбата с контрабандата. Беше дадено ясно да се разбере, че те не са повикани да говорят за контрабандата, а да говорят за корупцията в борбата, с която България е на последно място. И беше казано в пряк текст, че българските власти могат да си изберат дали сме на последно място в борбата с корупцията, или сме на първо място по корупция. Беше поискано да бъде обяснено каква точно е фигурата на главния прокурор, защо липсва отчетност от негова страна, което е огромен проблем. Беше подчертано, че Венецианската комисия иска независим орган, който да разследва евентуални нарушения и престъпления, извършени от главния прокурор“, разказа още Стоянов.

Председателят на мониторинговата група Софи инт’ Велд (Нидерландия) е обяснила, че България ще остане във фокуса на вниманието.

“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли”, каза Софи инт’ Велд пред EURACTIV България след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Тя поясни, че всеки един евродепутат от групата ще зададе писмено въпросите си, след което те ще бъдат оформени в общо досие и вероятно още в сряда ще бъдат на разположение на офисите на вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева, както и на главния прокурор Иван Гешев, но не коментира днешния дебат по същество.

От българска страна участват вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Зам.-главен прокурор Красимира Филипова. Снимка: Пресцентър на прокуратурата

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, е заявила по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В заседанието участват още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. В разговорите ще се включат още представители на българското гражданско общество.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите.

Засега от офиса на вицепремиера за съдебната реформа Екатерина Захариева отказват коментар.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции