България се размина със забраната на Тръмп за влизане в САЩ

12 Март 2020
0 5000

България не попада в черния списък от държави, чийто граждани няма да могат да пътуват до САЩ заради пандемията с коронавируса, пише Dir.bg.

В своето изказване Тръмп съобщи, че всички пристигащи от Европа ще бъдат спирани. Но в президентската заповед забраната засяга 26-те европейски страни, членки на Шенген.

Тръмп затвори границите на САЩ за европейци заради коронавируса (видео)

Забраната за пътувания от Европа засяга Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Забраната не важи за страните от ЕС, които не са част от Шенген, и за европейците, които през последните 14 дни не са били в Шенгенското пространство. Тези страни са България, Ирландия, Хърватия, Румъния и Кипър.

Белият дом мотивира заповедта на президента с изводи от доклад на Световната здравна организация, че в много страни в Шенгенското пространство вирусът се предава от човек на човек. Там има най-голям брой потвърдени случаи на COVID-19 извън Китайската народна република.

Към 11 март 2020 г. броят на случаите в 26-те държави от Шенгенското пространство е 17 442, със 711 смъртни случая и показва висок непрекъснат растеж на процента на заразяване. Според СЗО 201 души са заболели от коронавируса, пренесен от пътуващи от Шенген в други 53 страни. Освен това свободният поток на хора между държавите от Шенгенското пространство затруднява задачата за управление на разпространението на вируса, отбелязват от СЗО, като констатацията е цитирана от Белия дом.

В САЩ са потвърдени 1135 случая на вируса, като смъртните случаи са 38.

Забраната влиза в сила от петък, 13 март. Мярката идва след критика към Тръмп, че бездейства срещу коронавируса.

От Европейския съюз осъдиха решението на президента, като се аргументираха, че то е взето “едностранно, без консултации”.

Разпространението на болестта е световна криза, която не е ограничена според континентите и която изисква сътрудничество, а не едностранни действия. Това се посочва в общо изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. ЕС не е съгласен с едностранното решение на САЩ да наложат забрана за пътуване, допълват те.

Двамата уточняват, че Вашингтон е приел решението, без да го съгласува с ЕС. В ЕС се предприемат решителни стъпки за ограничаване на разпространението на болестта, се посочва в изявлението.

Източник: Dir.bg

Снимка: Variety

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции