Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
България с 500 случая на морбили, болните в София се увеличават
България с 500 случая на морбили, болните в София се увеличават
04-24-19
добавено
698
прегледа

Случаите на морбили се увеличават и в момента са вече 497, като разпространението на заболяването се разраства в София. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Mediapool.

 

БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е В ТОП 6 НА ЕВРОПА ПО МОРБИЛИ С 460 СЛУЧАЯ

 

Без първия задължителен прием на ваксината срещу морбили са 7% от децата, подлежащи на имунизация, а 13% са без втори прием. Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се поставя веднъж на 13-месечна възраст и втори път на 12-годишна възраст.

 

“Ние отдавна знаем, че имаме две групи, които са своеобразни джобове, едната е ромското население, другата антиваксиналните настроени родители. При ромското население, което и в момента формира 76% от случаите, най-често се сблъскваме със затруднения по намирането им“, обясни Кунчев.

 

Той обаче открои като притеснителен и факта, че неимунизирани деца се водят имунизирани на документи, затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.

 

МАЩАБНО ПРОУЧВАНЕ ДОКАЗВА, ЧЕ ВАКСИНАТА СРЕЩУ МОРБИЛИ НЕ ПРИЧИНЯВА АУТИЗЪМ

 

“Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца“, каза той.

 

В момента обаче няма възможност възрастните да си купят и поставят ваксина срещу морбили, ако имат пропуск в имунизациите. За да бъде възможно това Министерството на здравеопазването е в преговори да внесе 200 броя ваксини срещу морбили на свободния пазар у нас, тъй като ваксината се прилага безплатно само при личните лекари на децата и на медицински служители.

 

Кунчев съобщи още, че разпространението на заболяването се разраства в София-град и в София-област.
“Затихва постепенно в Благоевград, разраства се съответно в София-област и София. Няма все още отчетливи огнища в други региони, въпреки че имаме и случаи в Перник, Кюстендил, Бургас, Пловдив, Велико Търново“, съобщи Кунчев. Той каза още, че във Велико Търново вирусът е внесен от Румъния, а в Бургас - от Украйна.

 

Кунчев съобщи още, че от седмица Фейсбук филтрира постове на всички езици, в които се прокарват неверни и лъжливи информации за ваксините и резултатите от тях, включително и на български.

 

От Световната здравна организация посъветваха да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините и припомниха, че благодарение на тях много страшни болести са заличени. 
 

 

Източник: Mediapool