<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83493" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мениджърът н...

България ще допоръча още над 3 милиона дози РНК-ваксини срещу Covid-19 (видео)

10 Февруари 2021
0 440

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание. Това съобщиха от правителствения пресцентър.

„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и Астра Зенека, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 460 000 дози от ваксината на Модерна“, заяви Ангелов.

Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. „Steering Board“, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Пфайзер и Бионтех.

„Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, добави министър Костадин Ангелов.

Ваксинационният Щаб: До юни се очаква 2 млн. българи да бъдат имунизирани срещу Covid-19 (видео)

Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо.

Той изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

Видео: Фейсбук – Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции