Следва: Шофьор изхър...

България ще купува медицински хеликоптер догодина, Румъния вече има 11 (видео)

01 Декември 2019
0 3422

Предвидено е купуването на медицински хеликоптер след като страната ни остана без летателна машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още следващата година.

 

 

""

 

България имаше медицински хеликоптер до юли месец тази година. Той беше използван при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба, но фирмата-собственик го продаде в Грузия. „Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, цитиран от Nova.

 

 

ПЛАНИНСКИ СПАСИТЕЛ: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПЕРСОНАЛ И ТЕХНИКА ЗА СПАСЯВАНЕ ОТ ВЪЗДУХА

 

 

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Северната ни съседка Румъния е поръчала още три специализирани машини, докато ние ще чакаме първата догодина.

 

 

""

 

 

„За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. 

 

 

Източник: Nova

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции