<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78726" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте 9 смуща...

България ще получи 511 млн. евро от ЕС в помощ на икономиката ни през пандемията

26 Ноември 2020
0 1116

Европейският съюз дава 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика, за да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса, предаде bTV.

Финансовата помощ включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

България ще получи 511 млн. евро от ЕС в помощ на икономиката ни през пандемията

„България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“, каза комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Приеха окончателно държавния бюджет за 2021 година

През 2014-2020 г. ЕС инвестира в България 7,4 милиарда евро посредством политиката на сближаване. В отговор на коронавируса досега са мобилизирани 750 милиона благодарение на Инвестиционната инициатива, за да се посрещне настоящата криза и ефектите ѝ.

Здравеопазване

20 млн. евро са дадени за сектора на здравеопазването чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства:

  • 317 респиратори;
  • над 2 милиона защитни маски;
  • 177 000 теста;
  • 140 000 други консумативи;
  • легла, специализирани преносими устройства, специализирано оборудване за лабораториите за борбата с коронавирус;
  • лични предпазни средства и защитни облекла за болници, регионални здравни инспекции, центрове за кръвопреливане и за спешна медицинска помощ.

Евромилионите са тук. За какво ги харчи България и за какво другите страни от ЕС

През периода 2014-2020 г. политиката на сближаване инвестира 71 млн. евро в поефикасни и по-достъпни услуги за спешна медицинска помощ в България. Проектът обхваща:

  • модернизиране на 237 заведения за спешна помощ в цялата страна с по-добри помещения за бърза помощ със съвременно медицинско оборудване;
  • закупуване на 400 нови линейки, оборудвани със съвременни комуникационни и животоспасяващи устройства, което им позволява да се намесват бързо и ефективно, особено в поотдалечените райони и за най-уязвимите групи от пациенти;
  • вече доставените 182 линейки са оборудвани с необходимото оборудване за спешни медицински дейности при условията на коронавирус.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции