<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=69933" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаи зали...

Българи в Чикаго поискаха оставката на правителството и главния прокурор (видео и снимки)

26 Юли 2020
0 1580

Българи, живеещи в Чикаго, излязоха в центъра на града с лозунги и възгласи “Оставка”, за да подкрепят протестите в България, които се провеждат вече 17 дни, предаде bTV.

Да се изкорени корупцията в България, да имаме нормално здравеопазване, социално осигуряване, образование и нови лидери, които да не са обвързани с настоящите управляващи поискаха сънародниците ни в Чикаго.

“Това, което ме накара, е истинската любов, която изпитвам към България и искам просто българите да си върнем държавата обратно, за да може всеки, който живее в момента в България или в чужбина и реши да се върне, да намери една нормална държава“ обяснява мотивацията си да се включи в протестите сънародникът ни Даниел Дженев.

Повечето от имигрантите, дошли на протеста, заявяват, че искат да се върнат в родината.

“Аз съм за оставката на г-н Борисов и прокурора Гешев. Имам 3 деца и искам моите деца да се върнат в България”, казва сънародницата ни Красимира.

Преди дни ви показахме как група млади българи протестираха в Берлин, Германия, пред централата на Християндемократическия съюз – партията на канцлера Ангела Меркел.

Българи протестираха пред централата на партията на Меркел в Берлин (видео и снимки)

С възгласи на немски език “Слепи ли сте?” и “Г-жо Меркел, защо си затваряте очите?” протестиращите настояха партията да вземе отношение към ставащото в България. 

На протеста в Чикаго дойде и рапърът Мишо Шамара.

“Тука сме, за да покажем, че българската общност в Чикаго, подкрепяме и сме солидарни с движението в България, защото това е движение, не само протест, найнакрая хората да се събудят”, каза Мишо Шамарът.

На протеста присъстваха и американци. Един от тях е Реймънд, който с българската си приятелка възнамеряват да се преместят за постоянно в страната ни.

“Аз мисля, че Америка може да се поучи от България. Аз мисля, че хората в България са се изправили срещу тиранията на правителството и правителството трябва да внимава. Хората се надигнаха и правителството трябва да се вслуша в техните искания, а не да мисли само за пари”, казва американецът.

Даниела Дариткова от ГЕРБ бяга от протестиращите след участие в “Панорама” (видео)

Имигрантите в Чикаго заявиха, че протестите ще продължат и че ще поканят следващия път и американски медии. А мястото, което сънародниците ни са избрали е знаково – площадът с пилоните в града, където на 3 март всяка година се издига българският флаг в чест на националния празник.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции