<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92605" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мощно торнад...

Българи, преживели торнадото в Чехия, разказват за ужаса (видео)

25 Юни 2021
0 298

Българи от района на Южна Моравия в Чехия споделят, че стотици автомобили са се опитали да напуснат местността в първите часове след торнадото, което взе жертви и нанесе материални щети.

На много места връзката с мобилните оператори е била прекъсната, нямало е електричество, разказват също сънародниците ни.

В 4 ч. сутринта шофьорът на камион Олег Цеков наближава мястото, откъдето е минала стихията. По пътя вижда десетки линейки пожарни и полицейски коли.

„Имаше къщи с липсващи покриви, паднали дървета, имаше ламаринени покриви чак по нивите, които са на много километри от градчето. Поне на 5–6 километра видях лично няколко ламарини. Много дървета изпопадали и най-вече покриви липсващи“, разказа българинът.

По думите му в района на Южна Моравия се е образувала близо 30-километрова тапа от автомобили, напускащи местността: „Полиция е отцепила всички изходи и не пускат коли да влизат навътре. Не знаех, че има торнадо през нощта, понеже карах цяла нощ и в далечината се виждаше как гърми и святка“, спомня си още Цеков.

Д-р Таблов и близките му намират убежище под мост, докато премине бурята: „И се оказа, че реално явно е минало точно покрай нас, защото на 500 метра видяхме един камион обърнат и от другата страна микробус и той обърнат. И жиците за високото напрежение на средата на пътя“, разказа българинът.

Опустошената от торнадото местност е близка за българската общност. В село Микулчице има паметник на братя Кирил и Методий, където всяка година се провежда събор.

„Нямаше връзка, пътищата бяха завалени от разни дървета и пр. Не беше възможно да се доближи транспортът, влаковете имаха закъснение, автобусите имаха закъснение“, разказва друг наш сънародник – д-р Иван Белков, който живее в Бърно.

Към момента няма данни за пострадали сънародници, обяви Външното ни министерство.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции