<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63100" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От кухнята на...

Българи са изпратени в бежански лагер с ужасни условия в Индия (РЕПОРТАЖ)

02 Май 2020
0 10746

Скъпи приятели, свикнали сме с образа на Индия от филмите – феерия от цветове, впечатляваща архитектура, екзотика и много музика. Действителността обаче е много по-сурова – особено за българите, които се обърнаха към нас.

През юли 2019 трима българи са задържани в Индия по подозрения за използване на скимиращи устройства с цел източване на банкови карти. Заради липса на доказателства, след три месеца в ареста, съдът ги пуска под гаранция. Те трябва да си осигурят по двама гаранти, като това им струва 2100 евро. Въпреки че са платили гаранцията и в нея няма посочени други условия, вместо на свобода, след решението на съда те са изпратени в бежански лагер. Притежанието на легални паспорти и визи, както и на място, на което да живеят, не са пречка за властите да ги изпратят в ужасните условия на това място в Тричи, Индия, където са вече повече от 5 месеца.

Във видеовръзка с нашата репортерка Виктория Симеонова те не просто споделиха в какви условия живеят, но и уточниха, че задържането им в лагера не е законно – това са твърдения както на адвокатите им, базирани на факта, че са задържани без решение на съда – само с полицейска заповед. Те разказаха и за своите трудности в комуникацията с Консула на България в Индия Емил Миланов. Въпреки че сред задълженията му влиза опазването на човешките права на нашите сънародници в държавата, за която отговаря, той за пет месеца е посетил българите само веднъж. Вместо да им изясни по какъв начин може да съдейства, той ги посъветвал да се молят и да четат книги.

Очаквайте скоро продължението по темата, в което адвокатите на сънародниците ни ще разяснят ситуацията, ще чуем и как консулът я приема в разговор с тримата българи.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Cvetelina Valkova

    04 Май 2020

    БЪЛГАРИТЕ ЗА ПЕТИМА!

Покажи всички Скрий

Реакции