<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=60846" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Българската банка за развитие отпусна заем от 75 млн. на фирма с 2000 лева приходи и нулева печалба

06 Април 2020
0 18038

Българската банка за развитие (ББР) е раздала огромен кредит на никому неизвестна фирма, предаде Mediapool.

На 26 март ръководената от Стоян Мавродиев банка е отпуснала единичен заем от 75 милиона лева. Кредитополучател е “Свети Георги груп” – дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания “С. Г. груп”.

Според последния годишен финансов отчет на фирмата “Свети Георги груп”, който е за 2018 г., тя почти няма дейност – има едва 57 000 лв. активи, 2000 лв. приходи и нулева печалба.

На този фон изобщо не е ясно как въпросното дружество ще плаща заема от 75.3 млн. лв., който е 10-годишен. Няма информация за какво се планира да се ползват парите, нито пък как е обезпечен кредитът.

Сегашният заем е поредната спорна финансова операция на държавната ББР. Според стратегията си тя би трябвало да подкрепя малкия и средния бизнес, но през последните години стана известна с огромните заеми, раздадени на политици и бизнесмени като Георги Гергов, Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, като последните двама получиха финансиране от по около 150 млн. лв.

В понеделник управляващите гласуваха доверие на ББР да подпомага малкия и средния бизнес, пострадал от извънредното положение, с два пакета от по 700 млн. лв. Първият ще послужи за портфейлни гаранции към търговските банки, а вторият – за подкрепа на банковата система при нужда.

Източник: Mediapool

Снимка: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Aleksandar Kozhuharov

    08 Април 2020

    Поредната наглост , подкрепена от политиците .Къде е прокурор ,финансов надзор,икономическа полиция,министър на вътрешните работи,президент ? Наистина жалко за България на българите!

Покажи всички Скрий

Реакции